הלבנת שיניים
דף הבית » שיקום הפה ואסתטיקה דנטלית » הלבנת שיניים
תוכן עניינים
הלבנת שיניים - כל המידע העדכני לשנת 2024
נכתב על ידי אינפומד | נבדק רפואית על ידי ד"ר יואב ירון
אנשים רבים לא מרוצים ממראה החיוך שלהם, בעוד מודל היופי מצביע על שיניים בריאות בעלות גוון לבן, שיניים שצבען התכהה במהלך השנים נחשבות פחות אסתטיות. כדי להבהיר את גוונן וליצור חיוך לבן יותר, רבים בוחרים לעבור הליך אסתטי של הלבנת שיניים (מוכר גם בשם: הבהרת שיניים). בשנים האחרונות הטיפול הפך לפופולרי יותר והונגש לקהל הרחב.
קיימות מספר שיטות הלבנה, לבחירת המטופלים, בהתאם ליכולתם והעדפתם האישית. במאמר זה נפרט הכול אודות ההליך, הגורמים לשינוי צבע השן, שיטות ההלבנה האפשריות וכמובן, עבור מי מתאים הטיפול.
מהי הלבנת שיניים (הבהרת שיניים)?
הלבנת שיניים או הליך הבהרת שיניים הוא טיפול אסתטי לא פולשני, שמטרתו לייפות את מראה השיניים על ידי הלבנת / הבהרת גוונן. ההליך מבוצע בעזרת חומרים מלבינים, שבדרך כלל עשויים מריכוזים שונים של מי חמצן, ולא גורם לכאב. חלק מהטיפולים, אשר נעשים בעזרת תכשירים עם ריכוז חומר פעיל נמוך במיוחד, מתאימים לשימוש ביתי, בעוד הטיפולים היעילים והמקצועיים יותר מתבצעים רק במרפאת רופא שיניים מורשה. למעשה, כלל טיפולי האסתטיקה הקשורים (מלבד ציפוי שיניים – הליך אחר שלא קשור בחומר הלבנה), אינם יכולים לשנות את צבע השיניים ללבן בוהק, אלא רק להבהיר אותן בכמה רמות.
לפני ביצוע ההליך תעשה בדיקת התאמה במרפאה, שבמהלכה גם ינוהל תיאום ציפיות עם המטופל לגבי רמת ההבהרה שאליה ניתן להגיע. ייתכן כי טרם הטיפול יהיה על המטופל לעבור טיפולי שיניים כגון: סתימות, טיפולי חניכיים וטיפול שיננית, שכן את ההלבנה ניתן לבצע רק על שיניים בריאות ונקיות.
קצת על אמייל השן
כיצד משפיע הטיפול? השיניים שלנו מורכבות משלוש שכבות- מוך (שכבת העצב הפנימית), דנטין (שנהב, המרכיב את רוב השן וצבעו צהוב-חום) ואמייל (זגוגית השן), שכבה חיצונית דקיקה עשוית מוטות גבישיים בממדים מיקרוסקופיים, שמגנה על השן מפני פגיעות בעת לעיסה, חריקת שיניים וטראומה, וכן מפני חומציות.
צבע שכבת האימייל הוא לבן-שקוף, והיא זו שמקנה לשיניים את צבען הלבנבן. לאורך הזמן, נסדקת השכבה ומתמלאת בכתמים ולכלוך, דבר שמשפיע על צבעה.
הלבנת שיניים חיצונית פועלת ישירות על שכבת האמייל, היא מסירה ממנה את הכתמים ומנקה את השן. חומר ההלבנה חודר דרך הסדקים הזעירים שבאמייל אל שכבת הדנטין, מפרק את הפיגמנטים הכהים שבדנטין ומבהיר אותם.
הלבנת שיניים פנימית על ידי רופא שיניים
במקרים שבהם שן שינתה את צבעה כתוצאה מטראומה או טיפול שורש, לא ניתן להלבינה בהליך חיצוני, לכן מבצעים בה הלבנת שיניים פנימית. בטיפול זה, מוחדר חומר ההלבנה לעומק השן ונאטם בתוכה למשך פרק זמן (בדרך כלל למשך כשבוע, בהתאם למצבה).
לאחר שמוציאים את החומר, מבוצע שחזור לכותרת השן (במקרים של טיפול שורש). לעיתים יש לחזור על הפעולה שנית כדי להגיע לתוצאה הרצויה. חשוב לציין שכל הלבנות השיניים הן זמניות, לכן כדי לשמור על הגוון יש לחזור על הטיפול כל כמה שנים.
סוגי הלבנת שיניים
מה מלבין שיניים? כאמור, קיימות כמה שיטות להלבנת שיניים, עוצמתיות יותר ופחות. להלן דרכים טבעיות להלבנת שיניים באופן עצמאי בבית, וכן דרכים להלבנת שיניים באופן מקצועי, המיושמות בקליניקה של רופא שיניים מוסמך.
הלבנה ביתית
מי חמצן:
קיימים תכשירי מי חמצן להלבנת שיניים המתאימים לשימוש ביתי ומכילים עד 3% חומר פעיל. קיימים תכשירי ג'ל המגיעים בתוך ערכת הלבנת שיניים, שמכילים מי חמצן לשיניים, ומתאימים למריחה על השיניים. תוצאותיהן של טיפולים אלו מחזיקות בדרך כלל עד כמה חודשים.
סודה לשתייה להלבנת שיניים:
צחצוח שיניים עם סודה לשתייה (או עם תערובת של סודה לשתייה ומי חמצן יחד) מסייע להבהרה מעטה של השיניים בכך שהוא מסיר את שכבת הלכלוך והחיידקים- אך באותה הזדמנות גם שוחק את אמייל השן ופוגם בו.
רצועות:
קיימות רצועות המגיעות בתוך ערכה להלבנת שיניים המותאמות להדבקה על השיניים, ומכילות גם הן ריכוז נמוך של מי חמצן. את הרצועות יש להדביק למשך חצי שעה פעם־פעמיים ביום, למשך כשבועיים.
הלבנת שיניים עם מכשיר:
ערכות ביתיות המכילות ג'ל הלבנה ומכשיר מותאם לחלל הפה המפיץ אור כחול לזירוז וייעול התהליך.
משחות שיניים מלבינות:
קיימות משחות שיניים רבות, תוצרת חברות שונות, המכילות ריכוז נמוך של חומרים מחמצנים. השפעתן היא על שכבת השן החיצונית בלבד, ולכן גם תוצאותיהן מינוריות ונותרות לזמן קצר. עם זאת, שימוש במשחות אלו מתאים למטופלים שעברו הלבנה לשיניים במרפאה, שכן הן מסייעות "לתחזוקה" של לובן השיניים.
הלבנת שיניים במרפאה תחת ידיו המיומנות של רופא השיניים
הלבנה ב־LED:
הרופא המטפל מורח על שיני המטופל חומר הלבנה בריכוז 15%-20% במרקם ג'ל. לאחר מכן, מוקרנת על השיניים קרן ה־LED, קרן אור כחולה עוצמתית במיוחד, המזרזת את השפעת החומר המלבין, כך שהתהליך לוקח כשעה בלבד. והתוצאות נשמרות למספר שנים.
הלבנת שיניים עם סד:
סד אישי מותאם עשוי סיליקון, מוכן עבור המטופל, במעבדה, בהתאם למידותיו שנמדדו במרפאה. הסד ההרמטי ממולא חומר הלבנה לשיניים בריכוז של 10%-20% (כך שאין פגיעה בגוף השן), שאותו ניתן לחדש בעזרת מזרקים מלאי חומר הלבנה המסופקים למטופל.
את הסד יש להלביש על השיניים מדי לילה ולישון אתו למשך כשבועיים. ניתן לשמור אותו גם אחרי תהליך ההלבנה כדי להשתמש בו להלבנה עתידית, ולחדש בו את חומר ההלבנה בלבד.
הלבנה בלייזר:
שיטה הדומה מאוד לשיטת ה ־LED, אך חזקה ואגרסיבית יותר. הרופא מורח על שיני המטופל ג'ל הלבנת שיניים בריכוז גבוהה של כ-35%, ולאחר מכן מקרין על השיניים קרן לייזר עוצמתית. חימום האזור בלייזר מאיץ את החדרת חומר ההלבנה לשן, כך שהתהליך כולו לוקח כשעה, והתוצאות נשמרות למספר שנים.
ציפוי חרסינה:
ציפוי חרסינה אינה קשורה בחומר הלבנה, אלא בציפוי השיניים לאלתר בחומר מתאים. השיטה מתאימה למטופלים המעוניינים להגיע לגוון בהיר במיוחד ולמטופלים בעלי שיניים כהות מאוד (שלא ניתן להבהירן במידה הרצויה) ושיניים פגומות ולא אסתטיות. הרופא מכין עבור המטופל ציפויים במידות המדויקות של שיניו, משייף אותן ומדביק את הציפוי מעל כל שן. ניתן גם לצפות שיניים אחדות, במקרים שבהם קיימת שן אחת (או כמה) פגומה וכהה.
כדי לקבל את התוצאה הרצויה, פעמים רבות בוחרים רופאי השיניים לשלב בין השיטות, למשל, שילוב של הלבנת שיניים בקרן אור כחולה עם הלבנת שיניים בסד.
גווני השיניים
בראשית חיינו אנו נהנים משיניים בהירות ונקיות. צבען עלול להשתנות עם הזמן, כתוצאה מסיבות שונות. מה משנה את גווני השיניים?
שיניים צהובות – כאמור, צבע השכבה העיקרית של השן, דנטין, הוא צהוב. לאורך השנים, שכבת האימייל הלבנבנה נשחקת ומצטמצמת, דבר שגורם לצבע הדנטין לבלוט יותר ויותר. ייתכן גם שהצבע נובע מחוסר בהיגיינה אוראלית (צחצוח שיניים, חוט דנטלי) ומהצטברות של אבנית. בנוסף, צבע שיניים כהה (צהבהב) עלול להיות גם עניין תורשתי.
שיניים חומות – שן שעברה טראומה (מכה, חבלה כבדה) עלולה לאבד את החיות שלה ולשנות את צבעה לאלתר. טיפולי שורש גם עלולים להכהות את השן, בכך שהם אוטמים את התעלות המכילות את הרקמה שמזינה אותה. סיבה נוספת היא מחלת העששת, שמלווה בחיידקים המכרסמים בשן ומשחררים חומצה הפוגעת בסידן השן, הגורמת לריקבון וליצירת כתמים בשיניים.
שיניים שחורות – מלבד חבלה, שיכולה גם היא להשחיר את השן, ומעששת, שבשלב מתקדם עלולה ליצור גם כתמים שחורים, צבע שיניים שחור יכול להיגרם מסתימות ישנות, החומר שבו השתמשו בעבר לאיטום סתימות, אמלגם, מתכהה ומשחיר עם הזמן. פעמים רבות, השתקפות האמלגם דרך קירות השן הבהירות גורמת להן להראות שחורות או אפרפרות.
מה משפיע על גוון השיניים?
התבגרות
גיל הוא נתון המשפיע באופן מכריע על צבען. מלבד הצטמצמות האימייל המבליטה את שכבת הדנטין והופכת את השיניים לכהות יותר ויותר, עם השנים עלולים להצטבר גם כתמים על השיניים.
גוון טבעי
צבע השיניים שאיתו אנו נולדים הוא לא תמיד לבנבן: גוון השיניים הטבעי של רבים הוא צהבהב, חום או אפרפר, גוון התחלתי שכמובן עלול להתכהות גם הוא עם הזמן.
שקיפות האמייל
גם שקיפות השכבה החיצונית, עובייה ואטימותה הם נתונים המשתנים בין אדם לאדם. שיניים ששכבת האמייל המקיפה אותן היא דקה ושקופה יותר, יהיו כהות יותר, בעוד שיניים בעלות שכבה עבה ולבנה יהיו בהירות יותר.
הרגלי אכילה ושתייה
מאכלים ומשקאות רבים גורמים לשינוי צבע השיניים: צריכה קבועה של יין, תה, קפה, משקאות ממותקים ומוגזים, ומזונות צבעוניים עלולה לגרום לשיניים להתכהות, כאשר התופעה המוכרת ביותר היא כתמי קפה בשיניים. כמו כן, צריכת מזונות חומציים דוגמת פירות הדר גורמת לשחיקת האימייל, הצטמצמותו ושקיפותו, מה שגורם להבלטת שכבת הדנטין הצהובה-כהה.
עישון
הניקוטין משאיר אחריו כתמים חומים, שמצטברים, נטמעים לתוך השן ומשנים את צבעה באופן משמעותי.
שחיקה
שחיקת השיניים כתוצאה מחריקה או מפגיעה פיזית עלולה לגרום לצבירת פסולת בסדקי השיניים ולשינוי בצבע הקצוות השחוקים.
תרופות
תרופות ותוספי תזונה מסוימים עלולים לגרום לשינוי צבע השיניים, כמו תוספי ברזל העלולים לגרום להופעת כתמים צהובים בשיניים, אנטיביוטיקת טטרציקלין הגורמת לכתמים חומים או אפורים ועודף פלואוריד הגורם להופעת כתמים לבנים. שיניים שחורות של ילדים נובעות ברוב המקרים מנטילת תרופות.
חסרונות הלבנת שיניים
להליך הלבנת שיניים חסרונות אחדים, בעיקר כשמבוצע טיפול מסוג אגרסיבי (דוגמת לייזר):
- תחושת רגישות מוגברת לחום וקור, למגע וללחץ – תחושות אלו חולפות לאחר מספר שעות עד מספר ימים.
- גירוי בחניכיים
- שחיקת השיניים, פגיעה ברקמות ובעצב השן
- דלקת חניכיים
הנחיות לאחר הלבנת שיניים
כדי לשמור ככל הניתן על תוצאותיה של הלבנת שיניים המלצות הרופא המטפל חשובות. יש להקשיב להוראותיו ולהקפיד על כללי תחזוקה:
- מומלץ להימנע מצריכת מזונות ומשקאות כהים ומכתימים בשבוע הראשון לאחר הטיפול. אם תרצו לצרוך משקאות כהים, מומלץ לעשות זאת בעזרת קשית (כדי לא ליצור מגע עם השיניים)
- חשוב לשמור על היגיינה אורלית – צחצוח שיניים וחוט דנטלי בבוקר, בערב ולאחר הארוחות.
- יש לעקוב אחר תוצאות ההלבנה ובמידת הצורך (והנחיות הרופא) לבצע טיפולי השלמה ביתיים.
למי אסור להלבין שיניים?
הלבנת שיניים מקצועית נעשית רק בשיניים בריאות ונקיות מאבנית. לא ניתן לבצע טיפול זה במטופלים הלוקים בעששת, מחלות חניכיים או סובלים מחורים/סדקים בשיניים (שכן חומר ההלבנה עלול לחדור ולגרום לרגישות קיצונית). במקרים אלו חשוב לרפא את חלל הפה לפני ההלבנה, לטפל בדלקת ולבצע סתימות.
הלבנת שיניים בהריון אינה מומלצת.
למידע נוסף על הלבנת שיניים קראו את נייר העמדה של משרד הבריאות בנושא.
שאלות ותשובות על הלבנת שיניים
רבים מהמטופלים מדווחים על תחושת רגישות בשיניים בשעות או בימים הראשונים אחרי הטיפול.
התשובה לשאלה כמה זמן מחזיקה הלבנת שיניים תלויה בשיטת ההלבנה ובשמירת המטופל על תוצאותיה. השינוי הוא זמני, ויכול להחזיק לכל היותר מספר שנים. ניתן לחזור עליו פעמים נוספות כדי לשמר את התוצאה.
ניתן לעשות הלבנת שיניים בפיקוח רופא על שיניים קבועות
בהלבנה שמבוצעת נכון ובפיקוח רופא השיניים אין סיכונים
הלבנת שיניים היא הליך מומלץ עבור מטופלים בעלי שיניים בריאות שלא מרוצים מצבען. הודות לאפשרויות הקיימות כיום, ניתן להתאים עבור כל מטופל את הטיפול (או הטיפולים) שיתאים ביותר עבורו, מבחינה כספית, בריאותית וכמובן, מבחינת מהירות התוצאה ואיכותה, ושתוצאות הלבנת שיניים לפני ואחרי יהיו ניכרות.
שוקלים הליך של הלבנת השיניים? יש לכם שאלות נוספות? לקביעת תור לייעוץ עם רופא השיניים מוזמנים ליצור איתנו קשר או להתקשר אלינו: 073-7022694
ד"ר יואב ירון
מעל 20 שנות נסיון ברפואת שיניים, מנהל הרפואי של מרפאת שיניים בגני תקווה. ד"ר יואב ירון בעל ניסיון רב באסתטיקה ושיקום הפה, דוגל בחדשנות ומשלב בין טיפול מקצועי ומיומנות גבוהה לבין שימוש במכשור חדשני וחומרי גלם איכותיים. במרפאתו מעסיק ד"ר יואב את מיטב המומחים בתחומי ההתמחות השונים כדי לתת את הטיפול המיטבי והרחב ביותר למטופליו.