טיפול שיננית הם אחד מטיפולי השגרה החשובים לשמירה על בריאות השיניים והחניכיים, והוא כולל ניקוי של השיניים מאבנית ומחיידקים.
באיזו תדירות יש לבצע את הטיפול? מה הוא כולל? מי מבצע את הטיפול ומהן העלויות שלו? ומה ההבדל בין טיפול שיננית לבין ניקוי עמוק, הנקרא גם הקצעת שורשים? ריכזנו עבורכם את כל המידע החשוב בנושא בכתבה זו.
מהי אבנית?
הסיבה העיקרית לצורך בניקוי השיניים היא אבנית.
האבנית קיימת ברוק בפה של כל אחד ואחת מאתנו, והיא מצטברת בפה כתלות בשמירה על היגיינה – כלומר חוסר הקפדה על צחצוח יוביל להצטברות רבה יותר של אבנית על השיניים.
בנוסף, למידת ייצור האבנית בפה יש מרכיב גנטי, וחלקנו נייצר אבנית בכמות רבה יותר מאחרים.
אלמנט נוסף שמשפיע על הצטברות האבנית על השיניים הוא קיומן של שיניים עקומות בפה. האבנית נוטה להצטבר במקומות אליהם קשה למברשת השיניים להגיע, ושיניים עקומות עלולות להקשות עלינו להגיע לכל האזורים הדרושים בשיניים.
האבנית מצטברת בחיבור שבין החניכיים לשן ויכולה "לטפס" על השן אם לא מקפידים על ניקוי אבנית.
השלב הראשון של הצטברות אבנית על גבי השיניים נקרא פלאק, והוא נוצר מדי יום, כתוצאה משאריות אוכל וממינרלים ברוק. הפלאק הוא חומר רך, שללא הסרתו הופך לאבנית קשה יותר, אותה לא ניתן להסיר באמצעות מברשת השיניים.
מהן ההשלכות של הצטברות אבנית?
אבנית שמצטברת עלולה להוביל למספר השלכות:
- דלקת חניכיים – על האבנית שמצטברת "מתיישבים" חיידקים, וללא טיפול אלו עלולים להוביל להיווצרות של דלקת חניכיים ואף לנסיגת חניכיים.
- עששת – אבנית שהצטברה עלולה להסתיר מתחתיה עששת שתביא לפגיעה בשיניים.
- תופעות נוספות – הצטברות אבנית על גבי השיניים עלולה להוביל לאורך זמן לריח רע מהפה ומראה לא אסתטי של הפה והשיניים, שייראה כמעין שכבה צהובה על גבי השיניים.
מי זקוק לטיפול שיננית?
מבוגרים וילדים מגיל 6 ומעלה זקוקים לטיפול שיננית תקופתי, גם כאשר מצב הפה והשיניים שלהם בריא ותקין.
באיזו תדירות יש לבצע טיפול שיננית?
רוב המבוגרים יזדקקו לניקוי אבנית אחת לחצי שנה, בקרב מטופלים עם נטייה גדולה יותר לאבנית ייתכן שיהיה צורך בניקוי אבנית לעיתים קרובות יותר, לפי המלצת רופא השיניים.
לנשים בהיריון מומלץ להגיע לביקורת אצל רופא השיניים ולבצע ניקוי אבנית בתדירות גבוהה יותר במהלך חודשי ההיריון, זאת כיוון שהחניכיים רגישות יותר במהלך חודשי ההיריון.
בקרב ילדים ההמלצה היא לבצע טיפול שיננית אחת לשנה.
מה כולל טיפול שיננית?
הטיפול מתחיל בניקוי אבנית בעזרת מכשור ייעודי שמסיר את האבנית באמצעות הזרמת מים ברטט אל האזור בו הצטברה אבנית. לצד זאת, הטיפול משלב ניקוי ידני בין השיניים בהתאמה ולפי הצורך.
בסוף הניקוי יבוצע פוליש – סוג של צחצוח במברשת ייעודית ובמשחה המסירה מהשיניים כתמים.
לאחר הניקוי אפשר להוסיף טיפול בפלואור – חומר שמחזק את השכבה החיצונית של שיניים ומעניק לה הגנה מפני חיידקים ועששת, ומומלץ אחת לחצי שנה עד שנה.
מה ניתן לעשות אם קיימת דלקת חניכיים?
אם קיימת דלקת חניכיים או כיסים בחניכיים – רווח שנוצר בין השן לחניכיים, אפשר להציע טיפול מתאים, בהנחיית רופא השיניים.
הצטברות חיידקים בכיסים שנוצרו עלולה לפגוע בעצם הלסת ולהוביל לנסיגת חניכיים ולספיגה מקומית של העצם.
ניתן לטפל בכיסים בחניכיים באמצעות חומרים אנטי-דלקתיים (ג'ל או פריו-צ'יפ), המוחדרים אל הכיס, ופועלים להשמדת החיידקים שבכיס. טיפול זה מאפשר לאזור להחלים ואף לצמצם את גודל הכיס.
במידה וקיימת דלקת חניכיים שטחית – לא פעם ניקוי אבנית יביא להיעלמות הדלקת, לעתים יש צורך בטיפול משלים לאחר הניקוי, באמצעות שטיפות פה טיפוליות שמסייעות בטיפול בדלקת. הטיפול בשטיפות פה אלו מוגבל ל- 5 ימים ברציפות, מכיוון ששימוש ארוך יותר בהן עלול להוביל לשינוי צבען של השיניים.
אם קיימת דלקת חניכיים כרונית או דלקת חמורה – ייתכן שרופא השיניים ימליץ לכם על ניקוי עמוק, הנקרא גם הקצעת שורשים.
מהי הקצעת שורשים?
הקצעת שורשים היא תהליך ניקוי עמוק של שורשי השיניים, הנמצאים מתחת לחניכיים.
מטרתו של הטיפול הוא לנקות את תוכן הכיסים שבחניכיים מחיידקים ומאבנית תת חניכית ולהביא להחלמה של החניכיים.
הטיפול כולל ניקוי מכני ומבוצע בהרדמה מקומית. לרוב, הקצעת שורשים תתבצע בשני חלקים – צדו הימני של הפה וצדו השמאלי.
בסיום הטיפול ניתן לשלב טיפול מקומי בכיסים בחניכיים, באמצעות חומרים אנטי דלקתיים.
מי מבצע טיפול שיננית?
ניקוי אבנית יבוצעו ברוב המקרים על ידי שיננית, בעוד הקצעת שורשים תבוצע על ידי שיננית או על ידי מומחה חניכיים.
מהן העלויות של טיפולי שיננית?
טווח העלויות של טיפולי שיניים בכלל הוא גדול, כאשר טיפול שיננית יכול לנוע בין 200- 450 ₪ , ואילו עלותו של ניקוי עמוק תנוע סביב 400-600 ₪ לרבע פה.
האם טיפול שיננית מתאים לכולם?
ישנם מקרים בהם יש צורך להיוועץ ברופא טרם טיפול שיננית, בין היתר בקרב הנוטלים תרופות לדילול דם. בנוסף, בקרב מטופלים שעברו החלפת מסתמים או טיפולים למחלות לבביות, יש צורך לקחת טיפול אנטיביוטי מניעתי לפני הטיפול, על מנת למנוע סיכון של חדירת חיידקים אל הדם.