עקירות
במצבים מסוימים אין מנוס אלא לבצע עקירת שן. למשל, כאשר השן איבדה מתמיכתה והיא מתנדנדת, כאשר ישנו ריקבון שלא מאפשר טיפול אחר, או כשישנו הרס הכותרת. הליך של עקירות שיניים הוא לרוב הליך פשוט הנעשה בהרדמה מקומית, במהלכו הרופא יאחז בשן בעזרת כלי מתאים וינדנד אותה עד לניתוק מלא של כותרת ושורש השן.
עקירה כירורגית
זוהי עקירה הנעשית בהליך מורכב יותר כאשר המצב אינו מאפשר אחיזה בשן והוצאתה בצורה פשוטה. אז יש להוציא את השן בחלקים באמצעות פיצול שורשים. הדבר נעשה בשל מיקום בעייתי של השן, כמו בשיני בינה בשל קרבתן לעצם (פירוט בהמשך), בשיניים טוחנות אחוריות שהגישה אליהן בעייתית וכן כאשר ישנו הרס של שורש השן או כשכותרת השן הרוסה. לרוב עקירה כירורגית נעשית כחלק מטיפול כולל.
עקירת שן בינה / טוחנת
כאמור, זהו אחד המצבים הנפוצים הדורשים עקירה כירורגית, בשל מיקומה הבעייתי של השן. עקירת שן טוחנת תעשה באמצעות עקירה כירורגית כאשר זו שן אחורית שהגישה אליה קשה מכדי לבצע עקירה פשוטה או שהאחיזה בה קשה בשל ריקבון מתקדם. כך גם כשמדובר על עקירת שן בינה. לעיתים שן הבינה נמצאת במנח בעייתי, למשל במצב שבו זוהי שן כלואה, שן בינה שכלל לא בקעה. שן כזו יכולה לגרום לכאבים בשל צמיחה עקומה ופגיעה בעצם. אז נדרשים צילומים מזוויות שונות כדי לתכנן את ההליך והעקירה תתבצע במספר חלקים. מדובר על שני הליכים דומים אך מובן שכל מקרה לגופו בהתאם למיקום השן ומצבה.
לאחר העקירה צפויים להיות כאבים בשל ההליך שבו הוצאה השן כולה, כולל השורש. כאבים אחרי עקירת שן צפויים להימשך מספר ימים , ורמת הכאב אמורה להיות נסבלת. הטיפול עצמו נעשה בהרדמה ולכן הכאבים מורגשים יותר ככל שישנה התפוגגות חומר ההרדמה. כל עוד זו רמת הכאב, משככי כאבים יסייעו להרגעת האזור ולתחושה נוחה יותר. כמו בכל הליך כירורגי, גם בהליך זה ישנו סיכוי להתפתחות זיהום שיתבטא בנפיחות ומוגלה. אז יש ליצור קשר עם המרפאה ולהגיע בהקדם האפשרי.