כתרים
דף הבית » טיפולי שיניים » כתרים
כתרים מעניקים פתרון שיקומי לשיניים פגועות, לצד הגנה ואסתטיקה. מחקרים מצאו שאורך החיים הממוצע של כתר הוא כעשר שנים, אך הקפדה על תהליך נכון, שכולל אבחון והתאמת הכתר לשן ולצרכי המטופל, כמו גם שמירה על הכתר ועל בריאות הפה בשגרה, יכולים להגדיל את אורך החיים של הכתר אף לעשרים שנים ויותר. באילו מצבים יש צורך בכתר? אילו סוגי כתרים קיימים, כיצד מתאימים את הכתר למטופל והאם קיימות חלופות לכתר? במאמר זה ריכזנו את כל המידע בנושא.
מהו כתר?
כתר הוא מעין כיסוי לשן שעוטף אותה, מעניק לה הגנה ומשמש כתחליף מלאכותי לכותרת השן הטבעית.
באילו מקרים יש צורך בכתר?
כתר הוא פתרון יעיל במקרים הבאים:
- שן שעברה טיפול משמעותי – למשל טיפול שורש שגרם לאבדן חומר שן
- טראומה/חבלה – פגיעות בשן עלולות לגרום לשבר, סדק או לאבדן חומר שן, המחלישים את השן. במקרה כזה יש צורך בכתר.
- עששת מתקדמת – לעתים, כאשר השן סובלת מעששת מתקדמת ולא ניתן לטפל בה באמצעות 'סתימה', כתר משמש כפתרון אידיאלי.
- פתרון אסתטי – במקרים של שיניים בולטות, מרווחים גדולים בשיניים, שיניים מוכתמות ועוד, כתר הוא פתרון לשיפור האסתטיקה ונראות הפה.
אילו סוגי כתרים קיימים?
בעוד שבעבר רופאי השיניים השתמשו בעיקר בכתרים ממתכת מלאה (לדוגמא – כתרי זהב), כיום קיים מגוון רחב של כתרים העשויים מחומרים ידידותיים יותר, ומעניקים פתרון טוב יותר.
- כתר קלאסי – כתר זה, הנקרא גם כתר חרסינה מאוחה למתכת, עשוי למעשה מבסיס מתכת, המצופה בחרסינה, על מנת לשוות לכתר מראה של שן טבעית.
- כתר טרומי – כתרים דקים עשויים מתכת. השימוש העיקרי בכתר זה נעשה כיום בעיקר בקרב ילדים, כאשר המטרה היא להעניק הגנה לשן חלב, למספר שנים, עד שתתחלף בשן קבועה, ו/או לשיניים קבועות שעברו טיפול שורש ואין רצון לבצע כתר קבוע שככל הנראה יהיה צורך בהחלפתו לאחר מספר שנים. כתר טרומי קיים בגדלים שונים, כאשר ניתן ולהתאים אותו לשן המטופל על ידי רופא השיניים במרפאה.
- כתרי כל חרסינה – זהו כתר ללא מתכת, העשוי חרסינה, זרקוניה או EMAX. כתרים אלו מיוצרים במעבדה ומותאמים אישית לשן המטופל.
מה יתרונם של כתרי חסרינה?
- נטול מתכת – בחירה בכתר עשוי מתכת אינה אידיאלית, כיוון שהמתכת, הבאה במגע עם רוק, עלולה להוביל לתגובות שונות. לכן כתרי חרסינה מעניקים פתרון אידיאלי.
- אסתטיקה – בעוד שהמראה המתקבל עם כתר קלאסי הוא פחות טבעי ויותר אטום, כתרי חרסינה מבטיחים פתרון אסטתי ונראות דומה לשן טבעית.
- אינו מתקלף – כתר קלאסי העשוי שתי שכבות עלול להתקלף עם הזמן. לעומת זאת, כתרי חרסינה עשויים חומר אחד ומיוצרים מבלוק בחריטה, כך שלא קיים סיכון להתקלפות של הכתר גם לאחר שנים.
- נסיגת חניכיים – כתר קלאסי עלול להוביל עם השנים לנסיגה של החניכיים באזור הכתר. נסיגה בתורה תחשוף את בסיס הכתר, שצבעו שחור, וכך עלול להתקבל מראה לא אסתטי. לעמת זאת כתרי חרסינה ידידותיים יותר וגורמים לנסיגת חניכיים פחות משמעותית, יתרה מזאת גבול הכתר הינו בצבע השן.
חסרונו היחיד של כתר חרסינה טמון בעלותו, הגבוהה מעט יותר מזו של כתר קלאסי.
שלב ראשון – אבחון ובחירת הכתר
השלב הראשון בתהליך הוא בדיקה ואבחון. רופא השיניים יבדוק את מצב השן ויחליט האם יש צורך בכתר.
החלטה על סוג הכתר המתאים תעשה בהתאם למצב השן, הצורך בכתר וצרכי המטופל. במקרים מסוימים, כאשר יש צורך בפתרון אסתטי, למשל כאשר הכתר מיועד לשן קדמית, ההעדפה היא לבחור בכתר כל חרסינה, על מנת להבטיח תוצאה אסתטית.
שלב שני - הכנה
לאחר בחירת הכתר יש להכין את השן לטיפול, ללא קשר לסוג הכתר שנבחר.
מכיוון שהכתר מולבש למעשה על השן הקיימת, יש צורך בהשחזת השן, על מנת להקטין אותה וליצור מקום לכתר.
לאחר ההשחזה ייקח רופא השיניים את מידות הפה והשיניים של המטופל, כאשר ישנן שתי שיטות עיקריות:
- מטבע – השיטה הקלאסית כוללת לקיחת מידות השיניים בעזרת חומרי מטבע (מטבע) ושליחתן למעבדה לצורך יצירת מודל של פה המטופל. לאחר מכן יחל ייצור הכתר בהתאם למידות המטבע.
- סריקה דיגיטלית – מדובר בשיטה מתקדמת, הכוללת סריקה של הפה והשיניים באמצעות סורק דנטלי, ויצירת הדמיה תלת-ממדית של מבנה הפה והשיניים של המטופל, בקובץ ממוחשב. קובץ זה נשלח למעבדה ומשמש לתכנון ועיצוב הכתר.
מה עדיף – מטבע או סריקה דיגיטלית?
בשנים האחרונות מצטברים נתונים על יתרונותיה של הסריקה הדיגיטלית, המאפשרת יצירת כתר מדויק יותר ב-30%-40% לעומת שימוש במטבע. הסיבה לכך נעוצה בתהליך עצמו – עצם השימוש בחומרי מטבע מגדיל את הסיכון לעיוותים מזעריים וליצירת מודל פחות מדויק. עיוותים מזעריים אלו עלולים לגרום ליצירת כתר שאינו מתאים ב-100% לשן המטופל.
יתרון נוסף של הסריקה הדיגיטלית הוא במשך התהליך עצמו – בעוד שבלקיחת מידות באמצעות מטבע יש צורך בשליחת החומרים למעבדה וביצירת מודל, הסריקה הדיגיטלית אינה תלויה בדבר, ומיד לאחר הסריקה ניתן לשלוח את הקובץ הדיגיטלי ישירות למעבדה. הדבר מאפשר קיצור של התהליך למספר ימים עד שבוע, זאת לעומת 10-14 ימים בשיטה הקלאסית.
חשוב להדגיש שבעוד שהכנת כתר קלאסי יבוצע באמצעות סריקה דיגיטלית, כתר קלאסי ידרוש בכל מקרה יצירת מטבע ומודל של פה המטופל.
מהו כתר זמני?
כתר זמני הנקרא גם כתר מעבר, משמש כפתרון זמני עד להרכבת הכתר הקבוע ומורכב על שן המטופל לאחר השחזת השן ולקיחת מידות.
כתר זמני עשוי לרוב מאקריל – חומר פלסטי.
את הכתר הזמני אפשר לייצר במעבדה או להשתמש בכתר מוכן. כתר זמני המוכן במעבדה מציע פתרון אסתטי טוב יותר, ולכן יתאים יותר לשיניים קדמיות.
מכיוון שהוא עשוי מחומר פלסטי, רופא השיניים יכול להתאים את הכתר הזמני לפה המטופל במרפאה.
אפשרות אחרת היא להשתמש בכתרים מוכנים ולהתאים אותם לשן המטופל. חשוב להדגיש שברוב במקרים התוצאה שתתקבל תהיה פחות אסתטית לעומת כתר זמני שיוצר במעבדה.
ייצור הכתר
תהליך ייצור הכתר שונה עבור כתרי כל חסרינה וכתרים קלאסיים.
בעוד כתרי כל חסרינה מיוצרים באמצעות מחרטה, המתבססת על מידות שן המטופל המופיעות בקובץ הסריקה הדיגיטלי, כתרים קלאסיים מורכב ממספר שלבים – קודם ייצור בסיס המתכת, בנייה של החרסינה, הכנסת הכתר לתנור ועוד.
הרכבת הכתר
לפני הרכבת הכתר הקבוע רופא השיניים יסיר את הכתר הזמני מהשן וינקה אותה. לאחר מכן יניח את הכתר הקבוע על השן ויבדוק שהוא אכן מתאים. הדבקת הכתר לשן נעשית באמצעות דבק מיוחד, כאשר התהליך כולו נמשך מספר דקות.
מהו אורך החיים של כתר?
על פי ספרות הרפואית, אורך החיים הממוצע של כתר הוא 8-10 שנים. עם זאת, בפועל ישנם מטופלים שנהנים מהכתר למשך עשרים שנים ויותר. הדבר תלוי בשמירה על היגיינת הפה והשיניים, הגעה לביקורת אצל רופא השיניים אחת לחצי שנה והקפדה על טיפולי שיננית תקופתיים.
מהם אחוזי ההצלחה של הטיפול?
כשהתהליך נעשה באופן נכון ועל ידי רופא שיניים מנוסה ומקצועי, הסיכון לכשלון הטיפול מאוד נמוך. ישנם מקרים שבהם הכתר נופל. במקרים כאלו חשוב להגיע לרופא השיניים, שיבדוק האם הדבק נחלש עם השנים, או שקיימת בעיה בשן שמתחת לכתר.
האם קיימות חלופות לכתר?
כתר הוא הטיפול הטוב ביותר כיום להגנה ושמירה על שן פגועה.
בחלק מהמקרים ישנה אפשרות לשקול טיפול Inlay onlay – מעין השלמה של השן באמצעות חומר עשוי חרסינה. טיפול זה מתאים לשיניים שקיים בהן אבדן חומר שן משמעותי, אך לא עברו טיפול שורש, וכן לשיניים שעברו טיפול שורש אך לא קיים בהן אבדן חומר שן משמעותי.
כאשר הצורך בכתר הוא אסתטי בלבד, ישנה אפשרות לבצע ציפוי של השן במקום כתר.