טיפול שורש
דף הבית » טיפולי שיניים » טיפול שורש
מאת: ד"ר יואב ירון
אחד מהטיפולים המוכרים ביותר בעולם רפואת השיניים הם טיפולי השורש. טיפולים אלה נעשים במקרים שבהם הרקמה הפנימית של השן נפגעת עקב זיהומים, טראומה או עששת. במאמר זה נכיר לעומק את העולם של טיפולי השורש.
בין הנושאים שבהם נעסוק במאמר:
מה זה טיפול שורש?
אז מה זה טיפול שורש בעצם ומדוע עושים אותו? השיניים שלנו חשופות לנזקים מגורמים שונים כמו מחלות, דלקות, פגיעות חיצוניות וזיהומים. במקרים מסוימים אותם נזקים אינם גורמים לנזק בחלקה החיצוני של השן, אלא גם בשכבה הפנימית של השן, הנקראת מוך השן, שבה מצויים שורשי השן. במקרים כאלה נדרש ביצוע הליך הנקרא טיפול שורש לשם הצלת השן ממוות מוחלט. כמו כן, ההליך חשוב למניעת התפשטות של הזיהום שהתפשט בחלק הפנימי של השן לאזורים אחרים כמו הלסת ואפילו למקומות אחרים בגוף, שאינם מצויים בקרבת הפה. הטיפול אינו רק נועד לניקוי הזיהום, אלא גם לאיטום מחדש של השן. במקרים מסוימים נדרש ממש שיקום של החלק הפנימי של השן ולא רק סילוק של הזיהום.
קצת על מבנה השן
כדי שנוכל להבין לעומק את מהות טיפול השורש והסיבה לקיום התהליך, עלינו להכיר קודם כל את מבנה השן. בחלקה העליון של השן ישנו כתר השן, בחלקה התחתון מצוי שורש השן וצידיה נקראים צוואר השן. השן כולה עטופה בשכבה מגינה הנקראת אמייל השן. חומר זה מגן על חלקיה הפנימיים של השן מפני חיידקים. מתחת לשכבת האמייל ישנה שכבת הנקראת מלט השן. שכבה זו דקה בהרבה ומטרתה להגן על השכבה נמצאת תחתיה, אשר נקראת הדנטין. גם הדנטין היא שכבה מגינה עבה ביותר, שתפקידה לשמור על מוך השן, החלק הפנימי ביותר של השן. מוך השן היא רקמה רכה שבתוכה ישנם עצבים וכלי דם. כאשר החיידקים מגיעים לשכבה זו, יחוש המטופל בכאבים עזים בשל חשיפת העצבים וכלי הדם לזיהום או דלקת.
סימפטומים שיעדו על הצורך בטיפול שורש וזיהוי הסימנים המקדמים
ישנם סימפטומים וסימנים מקדימים העשויים להעיד על כך שאתם זקוקים לטיפול שורש. הנה הם לפניכם:
- רגישות לחום וקור – אם אתם אוכלים או שותים דבר מה חם או קר ואתם חשים רגישות בשן, ייתכן שהדבר מצביע על כך שיש חור בשן. חור בשן אינו מצביע בהכרח על צורך בטיפול שורש, אך אם הוא עמוק מספיק בהחלט ייתכן שזהו מצב.
- כאבים בשן – אם הרגישות לחום וקור הפכה לכאבים של ממש, הדבר עשוי להעיד על כך שהחור בשן העמיק עד לשכבת מוך השן. אם אכן זהו המצב תצטרכו לעבור טיפול שורש. הכאב עשוי להיות חד ומקרין או לחילופין כאב פועם שבא והולך.
- שינויים בצבע השן – פעמים רבות הזיהום המתפשט לתוך החלק הפנימי של השן, הגורם לשינוי בגוון שלה. השינוי בצבע יכול לגרום לשן להאפיר ובמקרים חמורים אף להשחיר. לכן בכל שינוי של צבע בשן מומלץ ללכת ולהיבדק על ידי רופא שיניים למקרה שדרוש טיפול שורש.
- נפיחות בחניכיים – ייתכן שהזיהום או הדלקת המתפשטים בשן יגרמו להופעה של נפיחות באזור החניכיים. אם הנפיחות מלווה בכאבים בהחלט ישנו סיכון מוגבר להימצאות של נזק המחייב טיפול שורש.
תהליך טיפול שורש
בתהליך טיפול שורש ישנם מספר שלבים:
שלב ראשון - הערכת מצב
בשלב הראשון יבחן רופא השיניים את המטופל ואת הסימפטומים שאותם הוא חווה. לאחר מכן יעשה צילום רנטגן שייתן תמונה ברורה יותר על מצב השן, כדי לאשר בוודאות שאכן נדרש טיפול שורש. לעיתים המטופל יחוש כאבים באזורים מרוחקים יותר מהשן בפה, לכן הצילום הכרחי למציאת המיקום המדויק שבו דרוש הטיפול.
שלב שני - ניקוי תעלות השורש
לפני הטיפול תידרש הרדמה מקומית או מלאה במקרים מסוימים שבהם המצב הרפואי של המטופל מחייב זאת. לאחר מכן יתחיל תהליך ניקוי של אזור מוך השן, כולל הסרת זיהומים. במקרים שבהם הפגיעה נגרמה מעששת, מחלה זיהומית הגורמת להרס של רקמות השיניים, יצטרך הרופא להסיר זאת גם כן. ההגעה לשורשי השן תיעשה באמצעות קדיחת חור בכתר השן. במקרים מסוימים יידרש שימוש בתרופות, תמיסות אנטי בקטריאליות ואף לייזר, שיבטיחו את מניעת חזרת הופעת הזיהום. לאחר שנעשה ניקוי מוחלט של תעלות השורש של השן, ניתן להתחיל לשקם את השן ולאטום אותה. במהלך הטיפול יבחן הרופא המטפל את אורך תעלות השורש באמצעות מכשור צילום מיוחד.
שלב שלישי - מילוי ואיטום
בשלב זה ימלא רופא השיניים את השן בחומר מילוי, שיחליף את החומר הפנימי הנגוע שהוסר. אך לפני שניתן יהיה לאטום את השן, יהיה צורך בייבוש מוחלט שלה מהחומרים שבהם נעשה שימוש לחיטוי וניקוי תעלות השורש. לאחר מכן, יעשה שימוש בדבק כירורגי שמטרתו לאטום את אזור הטיפול למניעת כניסת חיידקים. ישנם מקרים שבהם יצטרך המנתח להרחיב את תעלות השן, כדי שניתן יהיה להגיע לכל האזורים שבהם נוצר זיהום. במצבים שכאלה יידרש שלב נוסף שיסייע בחיזוק השן. בתום מילוי השן מחדש תורכב סתימה זמנית על גבי כתר השן שתמנע גם היא חדירה של חיידקים והתפתחות מחודשת של הזיהום.
לאחר כמספר שבועות מתום טיפול השורש, יידרש המטופל לשוב למרפאה לטיפול, שמטרתו לשקם את השן הפגועה. בתהליך זה תוסר הסתימה הזמנית שהורכבה על השן, ובמקומה ישים רופא השיניים סתימה קבועה או במקרים מסוימים כתר. כך למעשה נוצרת אטימה מוחלטת של השן, המחזקת אותה ומגינה עליה מפני התפתחות מחודשת של זיהום.
ישנם מקרים שבהם טיפול השורש יערך על גבי מספר מפגשים, כאשר בכל מפגש ישים הרופא המנתח חומרים אנטיביוטיים בתעלות השן. לרוב הסיבה לעריכת טיפול השורש על גבי מספר מפגשים תהיה זיהום גדול, שלא ניתן לנקות אותו כראוי במפגש אחד בלבד. בין מפגש למפגש ניתנת הזדמנות לשן ולתעלות להשתקם מעט מהטיפול שהיה, כך שיתאפשר להמשיך בטיפול ללא הפרעות או סיכונים.
טיפול שורש וכתר
ישנם מטופלים המגיעים לרופא השיניים כאשר מצב השיניים שלהם ידרוש ביצוע טיפול כתר על גבי טיפול שורש. לרוב הגורם שיקבע את הצורך בביצוע טיפול שורש וכתר יהיה פגיעה חמורה ועמוקה במבנה השן. כלומר, כאשר מרבית המוך ואף כולו, הוסר כדי להבטיח הסרת הזיהום במלואו. במטופלים שבהם מבנה השן נפגם ברמה אקוטית שכזו, יהיה צורך להוסיף טיפול כתר כדי למנוע חדירה נוספת של זיהום וחיידקים. זאת משום שמבנה פגום עשוי להביא לכך שהסתימה שיושמה על השן לא תישאר במקומה.
טיפול שורש כושל
מהם הסימנים לכישלון טיפול שורש?
טיפול שורש כושל עלול לקרות כשהבעיה שהייתה אינה חולפת ואף מחמירה. ישנם מספר תסמינים מוכרים שיכולים להעיד על כך שטיפול השורש נכשל:
● רגישות בשן אחרי טיפול שורש – לאחר הטיפול בהחלט תיתכן תחושת רגישות קלה באזור הטיפול. אך ישנם מקרים שבהם הרגישות אינה חולפת או פוחתת, וזהו כבר סימן שעשוי להעיד על כך שהטיפול נכשל. ייתכן גם שתהיה רגישות מוגברת לחום או לקור.
● כאבים בשיניים – בדומה לרגישות, גם כאבים בשיניים יכולים להופיע לאחר טיפול שורש ואין זה נדיר. אך כאשר הכאב נעשה מתמשך ומורגש באזור תעלות השורש של השן, ייתכן שהטיפול לא צלח.
● נפיחות באזור השן – סימפטום נוסף לטיפול שורש שנכשל הוא נפיחות באזור השן שנותחה. אם הנפיחות אינה חולפת יש לגשת שוב לרופא השיניים.
● שינויי צבע בשן – עוד סימפטום הוא כאשר השן משנה את צבעה בעקבות המשך התפשטות הזיהום.
מהם הגורמים לכישלון?
ייתכנו מספר גורמים לכישלון של טיפול השורש:
● המשך התפשטות של חיידקים – ייתכן כי במהלך הטיפול לא התבצעה הסרה מוחלטת של אוכלוסיית החיידקים בשורשי השן או מחוץ לה, לכן הם ממשיכים להתפתח באזור.
● מילוי לקוי של התעלה – יש מקרים שחומרי המילוי שהוכנסו לאיטום השן אינם מספיקים, ונוצרים כיסים המאפשר התפתחות חיידקים.
● התפתחות דלקת אחרי טיפול שורש – ישנם מקרים שבהם גוף המטופל אינו מגיב כפי הנדרש לחומרי הטיפול והתהליך, במקרים כאלה עשויה להתפתח דלקת בשן. אפשרות זו עשויה לעלות גם כאשר החיידקים באזור שורשי השן אלימים במיוחד.
חידוש טיפול שורש
במקרים שבהם טיפול השורש נכשל יידרש טיפול שורש חוזר לטיפול בשן. הליך חידוש טיפול שורש דורש פתיחה של השן מחדש לאחר הרדמה. הסרה של חומרי המילוי שיושמו בטיפול הראשון. ניקוי של תעלות השן פעם נוספת בצורה יסודית ולאחר מכן מילוי ואטימה מחדש. לאחר כמספר שבועות יחזור המטופל למרפאה לשם טיפול כתר קבוע. לטיפול שורש חוזר ישנם סיכויי הצלחה גבוהים ביותר, לכן אין סיבה לחשוש מהתהליך.
כאבים אחרי טיפול שורש
כפי שציינתי קודם לכן כאבים אחרי טיפול שורש בהחלט יכולים להופיע במשך כיומיים־שלושה לאחר הטיפול. לעיתים זהו עניין שבשגרה ולעיתים הדבר עשוי להעיד על כך שטיפול השורש אינו עשה את עבודתו. לפניכם מספר גורמים אפשריים להופעת כאב לאחר טיפול שורש:
● טראומה במקום זריקת ההרדמה – ההרדמה במקום הניתוח נעשית באמצעות הזרקה של חומר ההרדמה אשר עשויה לגרום לטראומה פיזית במקום. לאחר שההרדמה פגה עשוי המטופל לחוש כאב גם באזור, אך כאב זה חולף לאחר זמן קצר.
● פציעה שנגרמה במהלך הטיפול – במהלך טיפול השורש נעשה שימוש בכלים חדים בסמוך לרקמה רכה, ועשויה להיווצר פציעה באזור זה, שתגרום לכאבים בחלוף ההרדמה.
● פגיעה בכלי הדם והעצבים בתעלות השן – חשוב להבין שמוך השן, הנמצא בסמוך לתעלות השורש של השן, מחובר לעצבים וכלי דם. במהלך הטיפול, במיוחד כאשר הניקוי נעשה כשמוך השן הוא עדיין רקמה חיה, תיתכן פגיעה בכלי הדם והעצבים שתגרום לכאבים.
● דליפה של חומרי סתימה – ישנם מקרים שחומרי הסתימה שבהם משתמש הרופא לאיטום השן דולפים לאזור שבו נמצאת עצם. הלחץ הנוצר מכך עשוי לגרום לכאב שאמור לחלוף בתוך מספר ימים.
גם רגישות בשן יכולה להופיע אחרי טיפול שורש וזו תופעה מוכרת. הרגישות גם היא יכולה לנבוע מההליכים המכניים המתבצעים במהלך הטיפול.
ניתוח אפיסקטומי
יש מקרים שבהם נדרש ניתוח אפיסקטומי בנוסף לטיפול השורש המבוצע כאשר הדלקת והזיהום שהתפתחו באזור תעלות שורש השן התפשטו לתוך עצם הלסת. במקרים כאלה יצטרך הרופא להגיע לקצה שורש השן כדי לנקות את האזור מזיהום. לעיתים הליך זה נעשה לאחר טיפול שורש שכשל, במקום טיפול שורש חוזר. כך התהליך נעשה:
● רופא השיניים יבצע חתך זעיר בחניכיים המעניק לו גישה לקצה שורש השן, תוך שהוא עוקף את כתר השן ושאר המבנה שלה.
● הרקמה המזוהמת תעבור ניקוי יסודי בדומה לנעשה בטיפול שורש.
● יתבצע איטום של קצה השורש באמצעות חומרים מיוחדים.
● הרופא יתפור את אזור החניכיים שבו בוצע החתך.
מידע נוסף על הניתוח ניתן לקרוא באתר ההסתדרות לרפואת שיניים בישראל.
טיפול שורש בילדים
גם טיפול שורש לילדים מבוצע כמעט לגמרי באותו אופן שבו מבוצע טיפול שורש למבוגרים. אך במקרה זה נדרשת מומחיות מעמיקה בשיניים של ילדים שאינן מפותחות לגמרי ולכן ישנם פחות חומרי שן. עובדה זו עשויה להקשות על אבחון מדויק של מצב השן ולכן דרוש גם ניסיון רב מצד רופא השיניים המטפל. פעמים רבות טיפולי שורש בילדים נעשים באמצעות טשטוש עם גז צחוק לצד הרדמה מקומית. בהחלט נעשה גם טיפול שורש לילדים שיני חלב אם יש צורך בכך.
● רופא השיניים יבצע חתך זעיר בחניכיים המעניק לו גישה לקצה שורש השן, תוך שהוא עוקף את כתר השן ושאר המבנה שלה.
● הרקמה המזוהמת תעבור ניקוי יסודי בדומה לנעשה בטיפול שורש.
● יתבצע איטום של קצה השורש באמצעות חומרים מיוחדים.
● הרופא יתפור את אזור החניכיים שבו בוצע החתך.
טיפול שורש בהריון
כאשר מדובר על טיפול שורש בהריון ההמלצה היא לחכות במידת האפשר עד לאחר הלידה. אם המקרה מחייב טיפול שורש והוא הכרחי, ניתן בהחלט לבצע אותו גם בזמן ההיריון, זאת משום שחומרי ההרדמה שבהם משתמשים רופאי השיניים אינם מסוכנים לאם ולעובר. באשר לצילומי הרנטגן ההמלצה היא לא לבצעם בזמן ההיריון. במקרים של צורך בטיפול שורש, הצילומים יעשו בזמן שעל בטן המטופלת יונח סינר עופרת המגן על הבטן מפני הקרינה.
טיפול שורש בשן קדמית
אם נדרש טיפול שורש בשן קדמית אצל המטופל, ההליך המבוצע אומנם דומה, אך יש חשיבות גדולה במיוחד לאסתטיקה של השן, מכיוון שהיא נמצאת בחזית השן. כדי לוודא שלא תיגרם פגיעה חזותית חריפה בשן הקדמית תידרש בחינה מעמיקה של ההיסטוריה הרפואית של המטופל ושל מצב השן, כדי לבחון האם ישנן אפשרויות טיפול אחרות או מהו האופן המיטבי לנקוט בו במהלך טיפול השורש.
טיפול שורש אצל מומחה - אנדודונט
טיפול שורש הוא אומנם הליך שגרתי בעולם רפואת השיניים, אך אין זה אומר שמדובר בטיפול פשוט. ברמה החוקית, כל רופא שיניים מוסמך לבצע את כלל סוגי טיפולי השורש ויש להם את הידע הרפואי לעשות זאת. יחד עם זאת, כדי להבטיח את סיכויי ההצלחה של הטיפול, במיוחד במקרים חמורים של זיהום בתעלות השורש של השן, מומלץ לפנות למומחה בנושא.
תחום של טיפול שורש מומחה נקרא אנדודונט. זהו למעשה רופא שיניים שעבר התמחות מעמיקה בתחום טיפולי השורש. מומחים אלה מכירים לעומק את שיטות הטיפול השונות ובקיאים גם מקרים מורכבים במיוחד.
טיפול שורש - מחיר
טווח המחירים בקרב מומחים מאזור המרכז לטיפול שורש נע בין 2500-3500 שקלים ואילו חידוש טיפול שורש נע בין 3000-4000 שקלים בממוצע.
שאלות ותשובות על טיפולי שורש
לאחר טיפול השורש ניתן מיד בסמוך לצרוך משקאות ומזונות רכים קרים. באשר לצריכת מזון ומשקאות חמים, יש לחכות עד אשר תפוג השפעת ההרדמה.
כעקרון מותר לעסוק בפעילות גופנית לאחר טיפול שורש, אך מומלץ לחכות במשך יממה אחת לפחות, כדי לאפשר לגוף להתאושש. יחד עם זאת יש להימנע מפעילויות כמו צלילה או טיסה, שיוצרות שינוי לחצים בגוף המשפיע גם על תעלות השן.
סיבוכים אפשריים לאחר טיפול שורש הם כאבים, רגישות, נפיחות, עליית חום ובמקרים נדירים גם פגיעה עצבית המביאה לאובדן חוש טעם זמני.
אורך זמן הטיפול מושפע ממשתנים שונים כמו חומרת הזיהום, מיקום השן ושיתוף הפעולה של גוף המטופל. הפגישה הראשונה של טיפול שורש לרוב תהיה הארוכה ביותר ותימשך כשעה. המפגשים שיבואו אחרי המפגש הראשוני כבר יהיו קצרים יותר ויארכו כחצי שעה לערך.
סיכום
לסיכום, טיפולי שורש הם חלק בלתי נפרד מעולם רפואת השיניים ובמקרים רבים הם יוכלו לסייע בהצלת השיניים שלכם. כדי להבטיח שהטיפול יעשה בצורה הטובה ביותר, מומלץ לפנות לטיפול אצל רופא שיניים המתמחה בטיפולי שורש שיש לו ניסיון רב בתחום. לקביעת תור לייעוץ עם רופא שיניים בנושא טיפולי שורש, צרו עימנו קשר בטלפון מספר 073-7022694 ואנו נשמח לסייע לכם.
ד"ר יואב ירון
מעל 20 שנות נסיון ברפואת שיניים, מנהל הרפואי של מרפאת שיניים בגני תקווה. ד"ר יואב ירון בעל ניסיון רב באסתטיקה ושיקום הפה, דוגל בחדשנות ומשלב בין טיפול מקצועי ומיומנות גבוהה לבין שימוש במכשור חדשני וחומרי גלם איכותיים. במרפאתו מעסיק ד"ר יואב את מיטב המומחים בתחומי ההתמחות השונים כדי לתת את הטיפול המיטבי והרחב ביותר למטופליו.