השתלת עצם
דף הבית » השתלת שיניים » השתלת עצם
השתלת עצם - על התהליך
מאמר מאת ד"ר יואב ירון
מהן הסיבות לאבדן עצם?
- תהליכי הזדקנות – תהליך ההזדקנות כולל בין היתר ספיגה של עצמות הלסת עם השנים.
- מחלות חניכיים – מחלת חניכיים שאינה מטופלת עלולה להוביל לנסיגת חניכיים ולאבדן עצם.
- דלקות בשן – דלקת סביב שורש השן עלולה להוביל לפגיעה בעצם אם לא מטפלים בה בזמן.
- אבדן שיניים או עקירה – כל אבדן של שן גוררת עמה אבדן נפח גרמי (עצם). הסיבה לכך פשוטה – עצם שאין בה 'שימוש' נספגת ונעלמת.
מתי יש צורך בהשתלת עצם?
השתלת עצם מאפשרת שחזור של עצם שנספגה, ונדרשת במקרים הבאים:
- השתלת שתלים דנטליים – תהליך השתלת שתל דנטלי , המוכר גם בשם השתלת שיניים, כולל החדרה של השתל אל עצם הלסת. לצורך כך, יש צורך במסת עצם, כלומר ב'עובי' מסוים של העצם, בו יוכל השתל להתבסס ולהתקבע, ויאפשר פונקציונאליות טובה ושימוש אידיאלי בשתל ובכתר שיורכב עליו, בדומה לשן רגילה. כאשר עובי העצם אינו מספק, אפשר לבצע השתלת עצם מסוג שימור או עיבוי רכס, הנקראת בלעז אוגמנטציה.
- מקרה נוסף בו קיים צורך בהשתלת עצם הוא כאשר אנו רוצים לשמר את השיניים הקיימות, כאשר אבדן עצם שהתרחש בעקבות מחלת חניכיים הוביל להתרופפות אחיזת שורש השן בעצם הלסת ולשיניים 'מתנדנדות'.
אילו סוגי השתלת עצם קיימים?
אפשר לחלק את סוגי השתלות העצם הקיימות לשניים:
- השתלת עצם רוחבית – מדובר למעשה בבנייה של העצם ועיבוי שלה (עיבוי רכס), על מנת שתהיה רחבה מספיק להחדרת השתל הדנטלי אליה.
- השתלת עצם אנכית – מטרת תהליך זה הוא להגביה את העצם הקיימת, ליצירת עומק בעצם הלסת.
חשוב לציין שכשמדובר בלסת התחתונה, אחוזי ההצלחה של השתלת עצם אנכית נמוכים יותר מאלו של השתלה רוחבית.
כאשר יש צורך בהשתלת עצם אנכית בלסת העליונה, אז למעשה מדובר בהרמת סינוס.
מהי הרמת סינוס?
הסינוסים הם למעשה חללי אוויר בגולגולת שלנו, הממוקמים סביב חלל האף ומעל השיניים הטוחנות העליונות. הרמת סינוס היא הליך כירורגי המבוצע בלסת העליונה, במסגרתו מגדילים את גובה או נפח העצם באמצעות השתלת חומרי עצם תחליפיים בסינוסים.
הרמת סינוס יכולה לפתר חוסר בגובה העצם לשחזור שן או יותר באותו הצד.
קיימים שני סוגים של הרמת סינוס:
- הרמת סינוס סגורה – כאשר יש צורך בהשתלת עצם מועטה יחסית באזור שמעל עצת הלסת העליונה, רופא השיניים יבצע את השתלת העצם דרך הקדח של השתל , זוהי שיטה זעיר פולשנית
- הרמת סינוס פתוחה – כשיש צורך כשיש צורך בשחזור של נפח גרמי גדול, יבוצע ע"י חתך בחניכיים וגישה לקיר הלטלרלי (הצדדי) של הסינוס המקסילרי.
ההחלטה על סוג הרמת הסינוס תעשה על ידי כירורג פה ולסת, לאחר אבחון של מצב הפה והעצם.
אילו חומרים משמשים להשתלת עצם?
רוב השתלות העצם נעשות כיום ע"י עצם תחליפית. מדובר בעצם בצורת גרגירים ממקור פרה או אדם שעברה עיבוד בחום רב של מאות מעלות, כך שגופנו אינו מזהה אותה כגוף זר ולא מפעיל את מערכת החיסון כנגדה.
אפשרות נוספת היא להשתיל בלוק עצם – אותה עצם תחליפית , אך במקום אבקה הוא מגיע בצורת בלוק, אותו מחברים לעצם הקיימת. יתרונו טמון בעובדה שהוא מכיל כמות עצם גדולה יותר, נספג פחות מאבקה ומתאים מאוד במקרים בהם קיים אבדן גובה עצם בלסת התחתונה.
קיימת גם אפשרות להשתלת עצם ממקור עצמי – מדובר בתהליך מורכב יותר, בו יש צורך בקצירת חלק מעצם האגן או הסנטר, והשתלתה בעצם הלסת.
אילו הכנות מבצעים לקראת השתלת העצם?
השתלת עצם נעשית לאחר אבחון מקיף של מצב הפה והעצם, הכולל בדיקה של רופא השיניים, לצד צילומי CT. אלו מסייעים לרופא השיניים לקבל תמונה מלאה, להחליט האם יש צורך בהשתלת עצם, ולבנות תכנית טיפולית המתאימה למצב המטופל/ת.
כיצד מתבצעת השתלת עצם?
כאמור, השתלת עצם היא הליך כירורגי, שנעשה בהרדמה מקומית ואורך בין שעה לשעתיים.
ברוב המקרים, יבצע הרופא חתך באזור המיועד להשתלה בעצם הלסת, יניח את חומר העצם שנבחר, ולאחר מכן יכסה את האזור בממברנה (מעטפת), שתפקידה להחזיק את חומר העצם במקום ולהגן עליה מחדירה של חומרים מבחוץ, כך שהעצם תוכל להבנות ולהיקלט.
מהם אחוזי ההצלחה של השתלת עצם?
אחוזי ההצלחה של השתלת עצם גבוהים מאוד, ועומדים על 95%.
הקפדה על תהליך נכון, הכולל אבחון מדויק ובניית תכנית טיפול המותאמת לצרכי המטופל/ת, לצד בחירת כירורג פה ולסת מנוסה בהשתלת עצם, יגדילו את סיכויי הצלחת הטיפול.
כיצד להתנהל לאחר ההשתלה?
תקופת ההחלמה מהשתלת עצם עשויה להמשך מספר ימים ועד שבועיים.
בימים הראשונים לאחר ההשתלה יש להקפיד על מנוחה ולהימנע מפעילות גופנית.
ייתכנו כאב , שטפי דם ונפיחות מקומיים באזור ההשתלה – ניתן להיעזר במשככי כאבים לפי הצורך. בנוסף, ההמלצה היא להימנע מטיסה למשך חודש לאחר ההשתלה (נכון רק לגבי הרמת סינוס), כיוון שהשינוי בלחצים עלול להשפיע לרעה על העצם שהושתלה ולגרום לכאבים.
תהליך קליטת העצם שונה בין לסת תחתונה לעליונה וכן בין מטופל למטופל, ומשכו כשלושה עד שישה חודשים.
האם השתלת עצם כרוכה בסיכונים?
הסיכון לסיבוכים בעקבות השתלת עצם דומה לזה שקיים בכל הליך כירורגי.
קיים סיכון נמוך לכישלון ההשתלה בעקבות דחייה של הגוף את החומר שהושתל בעצם, בעקבות זיהום שעלול להתפתח עקב אוכלוסיית החיידקים הנמצאת באופן טבעי בפה. לכן אנו מקפידים לשמור על סביבה אספטית ושימוש מושכל באנטיביוטיקה. במקרים כאלו ייתכן שיהיה צורך לבצע השתלת עצם נוספת.
שאלות נפוצות
האם מדובר בתהליך מורכב?
השתלת עצם היא הליך כירורגי. כאשר היא נעשית על ידי כירורג מומחה פה ולסת מיומן ומנוסה, היא הליך בטוח והסיכון לסיבוכים בעקבותיה נמוך.
האם התהליך כואב?
הטיפול עצמו מבוצע תחת הרדמה מקומית ולא כרוך בכאב. ייתכן שתחוו כאב מקומי בימים שלאחר ההשתלה , כאבים אלה בד"כ נשלטים ע"י משככי כאבים.
האם השתלת עצם מתאימה לכל אחד?
לא. מטופלי סוכרת שאינם מאוזנים, בעלי מחלות לב שעברו אירוע לבבי בחודשים האחרונים, מטופלים הנוטלים מדללי דם ומטופלים אונקולוגיים מוגדרים בסיכון ולכן במקרים כאלה יש לשקול את הפרוצדורה ולעיתים להתייעץ עם הרופא המטפל.
תוך כמה זמן מרגע השתלת העצם אפשר להשתיל שתלים דנטליים?
במקרים רבים אפשר לבצע השתלת עצם והשתלת השתלים הדנטליים באותו הליך. הדבר תלוי בכמות העצם החסרה ובמספר פרמטרים נוספים.
ד"ר יואב ירון
מעל 20 שנות נסיון ברפואת שיניים, מנהל הרפואי של מרפאת שיניים בגני תקווה. ד"ר יואב ירון בעל ניסיון רב באסתטיקה ושיקום הפה, דוגל בחדשנות ומשלב בין טיפול מקצועי ומיומנות גבוהה לבין שימוש במכשור חדשני וחומרי גלם איכותיים. במרפאתו מעסיק ד"ר יואב את מיטב המומחים בתחומי ההתמחות השונים כדי לתת את הטיפול המיטבי והרחב ביותר למטופליו.