הרמת סינוס

הרמת סינוס - התהליך המלא

מאמר מאת: ד"ר יואב ירון

רפואת השיניים היא אחד מתחומי הרפואה המתפחתים בקצב המהיר ביותר. בעשורים האחרונים  פותחו טכנולוגיות טיפול חדשות ושיטות חדשניות, שהפכו רבות מהפרוצדורות ממורכבות לפשוטות, יעילות ובטוחות, והפכו את בריאות הפה והשיניים לאפשרית יותר מתמיד.

גם בכל הנוגע להשתלות שיניים, מציעה כיום רפואת השיניים מגוון פתרונות, להם אחוזי הצלחה גבוהים ביותר, המאפשרים לשמור על שיניים בריאות ומראה אסתטי.

אחת השיטות היעילות והנפוצות בה נעזרים רופאי השיניים בתהליך השתלת שיניים היא הרמת סינוס.

מהו סינוס?

הסינוסים הם למעשה חללי אוויר בגולגולת שלנו, הממוקמים סביב חלל האף ומעל השיניים הטוחנות העליונות , ולהם מספר תפקידים, ביניהם הגנה מפני מזהמים, חימום האוויר שאנחנו נושמים והגנה על הפנים והמוח מחבלה. 

מהי הרמת סינוס? ומתי היא נדרשת?

הרמת סינוס היא הליך כירורגי המבוצע בלסת העליונה בלבד, כחלק מתהליך השתלת שתלים דנטליים.  על מנת לבצע השתלת שיניים, יש צורך בגובה מינימאלי של עצם באזור המיועד להשתלה, בו ימוקם השתל. זאת כיוון שכדי להיקלט בפה בהצלחה, השתל חייב להיות מכוסה בעצם. כאשר קיים חוסר בעצם, יש צורך בהגדלת שטח העצם כתנאי מקדים להכנסת השתל.  עד לפני שני עשורים, מטופלים שסבלו מחוסר עצם לא יכלו לעבור השתלת שיניים, ונאלצו להסתפק בשיניים תותבות.
הרמת-סינוס

הרמת סינוס, לצד פיתוחם של שתלים קצרים באורך 5-8 מ"מ בלבד, מאפשרת כיום כמעט לכל מטופל לבצע השתלת שיניים.
בתהליך הרמת סינוס אנחנו דוחקים את הרקמה המרפדת את חלל הסינוס, מרימים מעט את רצפת הסינוס וממלאים במקומה עצם. 
הרמת סינוס רלוונטית בדרך כלל כשקיים צורך ביותר משתל אחד, אך במקרים מסוימים תבוצע גם כאשר מדובר בשתל בודד.

הרמת סינוס סגורה לעומת הרמת סינוס פתוחה

הרמת סינוס סגורה נעשית במקרים בהם המטופל זקוק לתוספת מועטה בלבד של עצם, באזור שמעל קצה עצם הלסת העליונה. מדובר בפרוצדורה פשוטה יחסית, הכוללת יצירת נקב קטן מעל מיקום השתל העתידי, ומילוי האזור בעצם.

לעמת זאת, כאשר קיים מחסור משמעותי בעצם, נבצע הרמת סינוס פתוחה, במסגרתה יבוצע חתך ברקמת הסינוס, ודרכו תוחדר עצם מלאכותית אל החלל.

ההחלטה על הצורך בהרמת סינוס והבחירה בהרמת סינוס פתוחה או סגורה, תעשה על ידי כירורג פה ולסת, תוך שימוש בכלי הדמיה שונים – CB סיטי או צילום תלת מימד, המאפשרים למדוד את גובהה ועובייה של העצם הקיימת.

כיצד מבוצעת הרמת סינוס?

כאמור, הרמת סינוס היא הליך כירורגי חד פעמי שנעשה בהרדמה מקומית ונמשך כשעה.
התהליך כולל דחיקה של רצפת הסינוס כלפי מעלה והחדרת עצם מלאכותית אל חלל הסינוס. לאחר מכן הפתח יכוסה בממברנה, לצורך שמירה על האזור וכדי לאפשר לעצם להיקלט בצורה אידיאלית.
ביום הטיפול יקבל המטופל טיפול אנטיביוטי, כאשר במקרים מסוימים יהיה צורך להמשיך בו למשך מספר ימים נוספים.

האם אפשר לבצע השתלת שיניים מיד לאחר הרמת סינוס?

במקרים מסוימים אפשר לבצע הרמת סינוס והשתלת השתל הדנטלי באותו מעמד.
הדבר תלוי במצב העצם הקיימת: כאשר ישנה כמות מספקת של עצם (בגובה 3 מ"מ לפחות) באזור המיועד להשתלה, ניתן לבצע הרמת סינוס והשתלה בהליך אחד.
כאשר גובה העצם הקיימת אינו מספק יבצע הרופא השתלת עצם, יש צורך בהמתנה בת 4-6 חודשים לאחר הרמת סינוס, זמן שבו העצם המושתלת נקלטת ומתחברת לעצם הקיימת, ונוצרת עצם יציבה אליה יוחדר השתל.

התאוששות וחזרה לשגרה

הרמת סינוס הוא הליך נפוץ, כאשר לרוב ניתן לחזור לפעילות כבר ביום שלמחרת ההליך.
מיד לאחר הרמת הסינוס ייתכן שתופיע נפיחות מקומית ושטפי דם באזור, לצד אי נוחות או כאב מקומי. אפשר בהחלט להיעזר במשככי כאבים.
כשבוע לאחר הפרוצדורה יש להגיע למעקב אצל הרופא, ופעם נוספת כחודש מיום ההליך.

יש להימנע מפעילות גופנית למשך 72 שעות לאחר הפרוצדורה, ומקינוח אף למשך שבוע, כדי שלא לגרום לפגישה ברירית הסינוסים.
בשבועיים שלאחר ההליך מומלץ להימנע מפעילויות המייצרות לחץ על הסינוסים, כדוגמת טיסה או צלילה, מכיוון שהדבר עלול לפגוע ברירית הסינוס ולסכן את הצלחת הטיפול.
בנוסף, מומלץ להימנע מעישון ומצריכת אלכוהול, הפוגעים בתהליך התחדשות הרקמות בגופנו ומעכבים החלמה.

מהם אחוזי ההצלחה של הרמת סינוס?
הרמת סינוס הוא הליך בטוח ויעיל, כאשר אחוזי הצלחה שלו עומדים על 95%. כשלון בהרמת סינוס הוא אירוע נדיר מאוד.

כמה עצות למטופלים לקראת הרמת סינוס

  • אל תחששו – לאורך השנים הצטברו מיתוסים רבים סביב הרמת סינוס, החל מתפיסתו כהליך מסוכן ועד המחשבה שמדובר בהליך כואב. חשוב להדגיש שכאשר הטיפול נעשה בצורה נכונה ועל ידי מומחה בתחום, הוא אינו כרוך בכאב, ובטוח מאוד.
  • בצעו מחקר לפני בחירת הרופא – הרמת סינוס הוא אמנם אחד ההליכים הנפוצים ברפואת שיניים, אך הוא דורש ידע, ניסיון ומומחיות בתחום. לכן, ההמלצה היא לבדוק את האפשרויות העומדות בפניכם ולבחור בכירורג פה ולסת מנוסה, ולא להסתפק ברופא שיניים לביצוע ההליך.
  • אל תדלגו על האבחון – בדיקה ידנית או צילום פנורמי אינם מספיקים כדי להחליט אם נדרשת הרמת עצם. דרשו לעבור אבחון הכולל גם הדמיה באמצעות CB סיטי או צילום תלת מימד.
  • המנעו מ'קיצורי דרך' – לא פעם רופאי השיניים מציעים למטופלים שתלים חדשים שאינם דורשים הרמת סינוס ומושתלים לעצמות הלחיים (שתלים זייגומטים), בין אם בגלל החשש של המטופל והרצון שלו להימנע מהרמת סינוס, בין אם בגלל השאיפה לחסוך את זמן השיקום, או דווקא בשל שיקולי עלות. חשוב להבין שלרוב  מדובר בפתרונות פחות טובים במקרה הטוב, ובמקרה הרע  – פתרונות מורכבים הכרוכים בסיכון עבור המטופל.

הדרך לחיוך המושלם מתחילה כאן (:

התקשרו עכשיו לתיאום תור לפגישת ייעוץ עם ד"ר יואב ירון

Picture of ד"ר יואב ירון

ד"ר יואב ירון

מעל 20 שנות נסיון ברפואת שיניים, מנהל הרפואי של מרפאת שיניים בגני תקווה. ד"ר יואב ירון בעל ניסיון רב באסתטיקה ושיקום הפה, דוגל בחדשנות ומשלב בין טיפול מקצועי ומיומנות גבוהה לבין שימוש במכשור חדשני וחומרי גלם איכותיים. במרפאתו מעסיק ד"ר יואב את מיטב המומחים בתחומי ההתמחות השונים כדי לתת את הטיפול המיטבי והרחב ביותר למטופליו.