הרמת סינוס פתוחה

מאמר מאת: ד"ר יואב ירון

הרמת סינוס היא הליך שמבוצע לא פעם כאשר יש צורך בהחדרה של שתלים דנטליים.

השתלים עצמם משמשים כמעין "שורש" מלאכותי, ומוחדרים אל עצם הלסת, על מנת להעניק להם יציבות. על גבי השתל מורכב כתר, המתפקד כשן, במקומה של השן הטבעית.

עם זאת, לא פעם נראה שגובה עצם הלסת הקיימת אינה מספקת כדי להבטיח את קליטת ויציבות השתל לאורך זמן.

במקרים כאלו יש צורך בהגבהה של עצם הלסת, בהליך הנקרא הרמת סינוס. להכניס שזה בלסת העליונה גם פה

למרות שמדובר בהליך בטוח ובעל אחוזי הצלחה גבוהים, ישנן גם כיום לא מעט אמונות שגויות בנושא. הכתבה הבאה תפריך מיתוסים קיימים סביב הרמת סינוס פתוחה, ותעשה לכם סדר בכל הנוגע להליך.

הרמת סינוס יכולה להתבצע בכל אזור בפה

לא נכון. הרמת סינוס מבוצעת אך ורק בלסת העליונה, שמעליה ממוקמים הסינוסים, ובעיקר כשקיים צורך בהחדרת שתלים דנטליים במיקום של השיניים הטוחנות.

הסינוסים הם חללים מלאים באוויר, שנמצאים בין היתר באזור הלחיים. במסגרת ההליך,

דוחקים את רצפת הסינוס – חלקה התחתון של הסינוס הפונה אל הפה, כלפי מעלה, וממלאים את החלל שנוצר בחומר עצם.

הרמת סינוס נדרשת רק כשיש צורך במספר שתלים דנטליים

לא נכון. הפרמטר שיקבע אם קיים צורך בהרמת סינוס הוא גובה העצם הקיימת במיקום המיועד להשתלת שתלים דנטליים, ולא מספר השתלים הדנטליים שיש להשתיל.

במידה וקיים חוסר בגובה עצם, ייתכן שיהיה צורך בהרמת סינוס.

ההחלטה על הרמת סינוס פתוחה או סגורה היא של המטופל

לא נכון. ההחלטה על הרמת סינוס פתוחה או סגורה נקבעת על ידי כירורג פה ולסת, בהתאם להערכת גובה העצם הקיימת, הנעשית באמצעות הדמיה של מצב הפה והשיניים (סיטי תלת מימדי)

במקרים בהם יש צורך בתוספת מועטה של עצם – תבוצע הרמת סינוס סגורה, בעוד שבמקרים שבהם יש קיים חוסר משמעותי בגובה העצם – יבחר הרופא בהרמת סינוס פתוחה.

הרמת סינוס פתוחה היא הליך מורכב וכואב

לא נכון. מדובר בהליך כירורגי בטוח שמשכו עד שעה. במסגרת ההליך מבצע מומחה פה ולסת מעין "חלון" בעצם הלסת הפונה אל הסינוס, דרכו ניתן להרים את רירית הסינוס ולהחדיר אל החלל שנוצר חומר עצם בכמות הדרושה.

ההליך מבוצע בהרדמה מקומית או בטשטוש, ואינו כרוך בכאב. כן תהליך מוורכב אך בטוח ובעל סיכויי הצלחה גבוהים כשמבוצע ע"י רופא מוסמך

לא ניתן להחדיר שתל דנטלי מיד לאחר הרמת סינוס פתוחה

לא נכון. האפשרות להחדרת השתלים במעמד ההליך תלויה בגובה עצם הלסת הקיימת.

כאשר גובה העצם הקיימת הוא 3 מ"מ או יותר, לרוב ניתן להחדיר את השתלים בו זמנית עם  הרמת הסינוס. לאחר מכן יש להמתין כ-6 חודשים לקליטת השתל, לפני שניתן להרכיב כתרים על השתלים

במידה וגובה העצם הקיימת קטן מ-3 מ"מ, יש להמתין בין 4 ל-6 חודשים לקליטת חומר העצם, ולאחר מכן יוחדרו השתלים הדנטליים אל עצם הלסת.

ההחלמה מהרמת סינוס פתוחה שונה מזו של הרמת סינוס סגורה

נכון חלקית. כיוון שההליך הכירורגי בהרמת סינוס פתוחה משמעותי יותר, משך ההחלמה הממוצע של הרמת סינוס פתוחה הוא כשבוע עד 10 ימים. בנוסף, יש סיכוי גדול יותר להופעת תופעות לוואי לאחר ההליך, לעומת הרמת סינוס סגורה.

בימים שלאחר ההחלמה ייתכן שיופיעו שטפי דם מקומיים ונפיחות באזור שבו בוצע ההליך – זוהי תגובה נורמלית שחולפת לאחר מספר ימים.

בנוסף, ישנן מספר הנחיות שחשוב להקפיד עליהן בימים שלאחר ההליך, ביניהן הימנעות ממזונות קשים או חמים למשך יממה, הימנעות מקינוח חזק של האף למשל 10 ימים, והימנעות מטיסה או צלילה למשך 14 יום.

סיכויי ההצלחה של הרמת סינוס פתוחה לא ידועים

לא נכון. סיכויי ההצלחה של ההליך גבוהים מאוד, והסיכון לסיבוכים נמוך יחסית.

חשוב להדגיש שהצלחת ההליך תלויה ברופא שמבצע את ההליך. לכן, בחירה במומחה פה ולסת מנוסה בהרמת סינוס פתוחה, תגדיל משמעותית את סיכויי ההצלחה של ההליך.

יצוין כי לאחר ההליך יש לטול טיפול באנטיביוטיקה למשך מספר ימים, ואלו ברוב המקרים מונעים סיבוכים.

סיבוכים נדירים בעקבות ההליך הם דלקת בסינוסים, שמצריכה טיפול תרופתי, או זיהום.

סיבוך שכיח יותר הוא פגיעה בממברנה – סקירת ספרות שפורסמה בשנת 2014 מצאה שהסיבוך הופיע בקרב 25% מהמטופלים שעברו את ההליך.

ישנן חלופות להרמת סינוס פתוחה

נכון חלקית. כיום ישנם מגוון אפשרויות המשמשות כחלופה להרמת סינוס פתוחה, ביניהן:

שתלים קצרים – מיועדים למטופלים עם חוסר בגובה עצם. שתלים אלו מוחדרים אלו עצם הלסת ולאחר תקופת קליטה של 4-6 חודשים ניתן להרכיב עליהם את הכתר.

שתלים זיגומטיים – שתלים ארוכים המוחדרים אל עצם הלחי ולא אל עצם הלסת. מדובר בהליך מורכב הכרוך בסיכונים גבוהים יותר מאלו הקיימים בהרמת סינוס.

AllOn6 – כאשר יש צורך בהתקנת מערכת שיניים על כל הלסת או על רובה, ניתן להחדיר 6 שתלים בעצם הלסת, ועליהן להלביש את גשר השיניים. שיטה זו מונעת את הצורך בהחדרת שתלים דנטלים רבים בעצם הלסת, אך מאידך אינה מספקת יציבות טובה מספיק. כמו כן, במקרה שאחד השתלים נפגע, יש צורך להחליפו וכן לצור גשר שיניים חדש, דבר שעלול לייקר מאוד את העלות.

חשוב לציין שיעילותן של שיטות אלו ועמידותן לטווח הארוך מוגבלת, ולרוב גם אינן זולות משמעותית מהליך של הרמת סינוס. לכן, ככל שיש צורך בשתלים דנטליים ואין למטופל גובה עצם מספק, ההליך היעיל והבטוח ביותר כיום הוא הרמת סינוס.

הדרך לחיוך המושלם מתחילה כאן (:

התקשרו עכשיו לתיאום תור לפגישת ייעוץ עם ד"ר יואב ירון

Picture of ד"ר יואב ירון

ד"ר יואב ירון

מעל 20 שנות נסיון ברפואת שיניים, מנהל הרפואי של מרפאת שיניים בגני תקווה. ד"ר יואב ירון בעל ניסיון רב באסתטיקה ושיקום הפה, דוגל בחדשנות ומשלב בין טיפול מקצועי ומיומנות גבוהה לבין שימוש במכשור חדשני וחומרי גלם איכותיים. במרפאתו מעסיק ד"ר יואב את מיטב המומחים בתחומי ההתמחות השונים כדי לתת את הטיפול המיטבי והרחב ביותר למטופליו.