דר יואב ירון לוגו מוקטן-120

הרמת סינוס סגורה

הרמת סינוס סגורה

מאמר מאת: ד"ר יואב ירון

הרמת סינוס היא הליך שדרוש לעתים לצורך החדרת שתלים דנטליים בעצם הלסת העליונה. השתל הדנטלי משמש למעשה כמעין שורש מלאכותי, ומשמש כתחליף לשן החסרה. על מנת להבטיח את יציבותו בפה לאורך זמן, יש צורך בגובה מסוים לעצם, בה יוכל השתל להתבסס. כאשר גובה העצם הקיים בחלק האחורי של הלסת העליונה אינו מספיק כדי להעניק יציבות לשתל הדנטלי, אפשר לשקול הרמת סינוס.

מה ההבדל בין הרמת סינוס סגורה ופתוחה? האם הרמת סינוס סגורה תמיד עדיפה על פתוחה? מהו משך השיקום הנדרש ומה ההבדל בעלויות? ריכזנו עבורכם כמה מיתוסים בנושא.

מהי הרמת סינוס?

הסינוסים הם חללים מלאים באוויר, שנמצאים בין היתר באזור הלחיים שלנו. הרמת סינוס היא הליך כירורגי, במסגרתו דוחקים את רצפת הסינוס – חלקה התחתון של הסינוס הפונה אל הפה, כלפי מעלה, וממלאים את החלל שנוצר בחומר עצם.

הרמת סינוס נחלקת לסגורה ופתוחה: הרמת סינוס סגורה היא הליך זעיר פולשני, שכולל הרמה של החניכיים באזור המיועד להחדרת השתל הדנטלי והחדרת חומר עצם אל המקום. לעומת זאת, הרמת סינוס פתוחה היא הליך ניתוחי משמעותי יותר, בו יוצרים מעין "חלון"  בעצם הפונה לסינוס, מרימים את רירית הסינוס ומחדירים חומר עצם אל החלל שבין הרירית לרצפת חלל הסינוס.

מידע נוסף על הרמת סינוס אפשר לקרוא כאן.

 

הרמת סינוס סגורה מתאימה לכל מטופל

לא נכון. חשוב להדגיש שההחלטה על הרמת סינוס סגורה או פתוחה מתבצעת על ידי הרופא, בהתאם למצב הפה והשיניים ולגובה העצם הקיימת. הרמת סינוס סגורה מתאימה למטופלים שיש להם צורך בתוספת מועטה יחסית של גובה עצם, ואילו הרמת סינוס פתוחה תתאים למטופלים שיש להם חוסר משמעותי בגובה עצם.

 

הרמת סינוס סגורה היא הליך כואב ומורכב

לא נכון. זהו הליך זעיר פולשני פשוט יחסית, שמבוצע בהרדמה מקומית, ולכן אינו כואב. הרמת סינוס סגורה שמבוצעת על ידי מומחה פה ולסת המנוסה בהליך, היא הליך בטוח ולא מורכב בהשוואה להרמת סינוס פתוחה.

הרמת סינוס סגורה תמיד עדיפה על הרמת סינוס פתוחה

לא בהכרח. הרמת סינוס סגורה מתאימה בעיקר עבור מטופלים שיש להם צורך בשתל דנטלי בודד בלסת העליונה.  כאשר קיים צורך בהחדרת שני שתלים דנטליים או יותר, זה לצד זה, הרמת סינוס פתוחה תהיה בחירה נכונה יותר – מבחינה כלכלית וגם מבחינה כירורגית.

  • כלכלית – עלות של הרמת סינוס פתוחה אחת לכל האזור המיועד לשתלים דנטליים, נמוכה יותר מזו של מספר הרמות סינוס סגורות עבור מספר שתלים סמוכים.
  • כירורגית – הרמת סינוס פתוחה תאפשר החדרת חומר עצם באופן אחיד ומיטבי לכל האזור המיועד להשתלה, ובכך תאפשר לרופא גמישות גדולה יותר בבחירת המיקום האידיאלי להחדרת השתלים ללסת.

הרמת סינוס דורשת המתנה של מספר חודשים להחדרת השתל

יש הסבורים שיש צורך בהמתנה לאחר הרמת סינוס סגורה, לצורך התבססות העצם החדשה ורק לאחר מכן ניתן יהיה להחדיר אל העצם את השתל הדנטלי, אך הדבר אינו נכון.

העבודה שהרמת סינוס סגורה כוללת תוספת מועטה יחסית לגובה העצם, מאפשרת להחדיר את השתל הדנטלי באותו מעמד, מיד לאחר הרמת הסינוס והחדרת חומר העצם בכמות הנדרשת.

תקופת השיקום של הרמת סינוס סגורה זהה לזה של השתלת עצם בלסת תחתונה

לא נכון. תקופת השיקום היא משך הזמן בו יש להמתין להתבססות השתל הדנטלי בעצם הלסת, לפני שניתן יהיה להרכיב עליו את הכתר, שנראה ומתפקד כשן טבעית. כשמדובר בהרמת סינוס סגורה, משך ההמתנה עומד על 4-6 חודשים – זמן ארוך יותר מתקופת השיקום הנדרשת להתבססות שתל דנטלי בלסת התחתונה. הדבר נובע מאופי הלסת העליונה, שהיא פחות דחוסה וספוגית יותר מהלסת התחתונה, ולכן הזמן הנדרש להתבססות השתל בה ארוך יותר.   

סיכויי הצלחה של הרמת סינוס סגורה ופתוחה שונים

לא נכון. כאשר הם נעשים בצורה נכונה ועל ידי מומחה פה ולסת מנוסה ומוסמך, סיכויי ההצלחה של הרמת סינוס סגורה ופתוחה גבוהים מאוד.
עם זאת, הסיכון לסיבוכים בהרמת סינוס פתוחה מעט גבוה יותר מזה של הרמת סינוס סגורה.
מחקר שפורסם בשנת 2019 ובחן את תוצאותיו של הליך הרמת סינוס סגורה בקרב 78 מטופלים, מצא שכ-3.8% מהמטופלים חוו ניקוב של רצפת הסינוס, ומטופלים חוו תופעות לוואי כמו כאב מקומי, כאב ראש ונפיחות.
סיבוכים אפשריים (אך נדירים) בהרמת סינוס פתוחה כוללים דלקת בסינוסים, שמצריכה טיפול תרופתי, או זיהום, וסיבוך שכיח יותר כולל פגיעה בממברנה – סקירת ספרות שפורסמה בשנת 2014 מצאה שהסיבוך הופיע בקרב 25% מהמטופלים שעברו הרמת סינוס פתוחה.
בנוסף, משך ההחלמה מהרמת סינוס פתוחה מעט ארוך יותר ממשך ההחלמה לאחר הרמת סינוס סגורה, מכיוון שהרמת סינוס פתוחה כוללת הליך ניתוחי משמעותי יותר.

הרמת סינוס סגורה היא הליך יקר

לא נכון. הרמת סינוס סגורה זולה יותר באופן משמעותי מהרמת סינוס פתוחה. זאת, מכיוון שמדובר בהליך פשוט יותר, שכולל תוספת עצם מועטה יחסית.

 

לסיכום, הרמת סינוס סגורה עדיפה ויתרונותיה רבים יותר כאשר קיים צורך בתוספת מועטה לגובה העצם, עבור שתל דנטלי בודד. במקרים אחרים – כאשר קיים חוסר משמעותי בגובה עצם, או כאשר קיים צורך במספר שתלים דנטליים זה לצד זה – ייתכן שהרופא יעדיף לבצע הרמת סינוס פתוחה.

הדרך לחיוך המושלם מתחילה כאן (:

התקשרו עכשיו לתיאום תור לפגישת ייעוץ עם ד"ר יואב ירון

Picture of ד"ר יואב ירון

ד"ר יואב ירון

מעל 20 שנות נסיון ברפואת שיניים, מנהל הרפואי של מרפאת שיניים בגני תקווה. ד"ר יואב ירון בעל ניסיון רב באסתטיקה ושיקום הפה, דוגל בחדשנות ומשלב בין טיפול מקצועי ומיומנות גבוהה לבין שימוש במכשור חדשני וחומרי גלם איכותיים. במרפאתו מעסיק ד"ר יואב את מיטב המומחים בתחומי ההתמחות השונים כדי לתת את הטיפול המיטבי והרחב ביותר למטופליו.