סימני דחיית שתל שיניים
דף הבית » השתלת שיניים » סימני דחיית שתל שיניים
מאמר מאת ד"ר אפי בראונשטיין - כירורג מומחה פה ולסת
מהו שתל דנטלי?
כיצד השתל הדנטלי נקלט בפה?
שתל דנטלי מוחדר אל עצם הלסת, ועובר תהליך של קליטה והתבססות. בתהליך זה, שאורך מספר חודשים, העצם אליה הוחדר השתל "נצמדת" אל השתל, ובכך מעניקה לו יציבות ומאפשרת לו לתפקד באופן שדומה לשורש השן.
מהם אחוזי ההצלחה של שתלים דנטליים?
כאשר השתלת שתלים דנטליים מבוצעת באופן נכון, אחוזי ההצלחה של ההשתלה גבוהים מאוד, ועומדים על מעל 95%. סקירת ספרות שפורסמה בשנת 2023, בחנה 10 מחקרים שבוצעו בין השנים 2014-2022 ובדקו את שיעור ההצלחה של שתלים דנטליים. במסגרת הסקירה נמצא ששיעור השרידות של שתלים שהוחדרו לעצם באופן מיידי היה דומה לזה של שתלים שההחדרה שלהם הייתה באמצעות פרוטוקול תזמון מושהה, ועמד על 97.4% – 97.5%.
מהם הפרמטרים המשפיעים על הצלחת שתל דנטלי?
ישנם מספר פרמטרים שעשויים להשפיע על אחוזי ההצלחה של ההשתלה, ביניהם:
מצבו הרפואי של המטופל
מצב החניכיים
מצב העצם
על מנת להשתיל שתלים דנטליים, יש צורך בעובי ובגובה מסויים של עצם הלסת, אליה מוחדר השתל, ובה יוכל להתבסס. חוסר בעובי או בגובה עצם ישפיע על סיכויי ההצלחה של השתל. במקרים בהם גובה או עובי העצם הקיימת אינו מספק, ייתכן שתדרש השתלת עצם, לפני שניתן יהיה להחדיר את השתלים. בנוסף, חשוב להדגיש שאופי עצם החניכיים אינו אחיד, ומשתנה באזורים שונים בפה. כך למשל, האזור האחורי של הלסת העליונה מאופיין בעצם רכה, ולפיכך סיכויי ההצלחה של ההשתלה באזור זה נמוך יותר.
בחירת הרופא שיבצע את ההליך
ככלל, כל רופא שיניים יכול לבצע כיום השתלת שיניים. עם זאת, חשוב להדגיש שבחירה ברופא מומחה לכירורגיית פה ולסת, המנוסה בהשתלות שיניים, תבטיח שהתהליך יבוצע באופן מקצועי ונכון, ותגדיל את סיכויי ההצלחה של ההשתלה. בנוסף, ההמלצה היא לבצע את ההליך במרפאה הכוללת כירורג פה ולסת, שיבצע את החדרת השתלים עצמה.
תכנית טיפול
השלב הראשון בתהליך השתלת שתלים דנטליים הוא אבחון מצב הפה והשיניים, ובניית תכנית טיפול מותאמת אישית למצבו ולצרכיו של המטופל. במסגרת תכנית הטיפול יקבע הרופא כמה שתלים נדרשים, מהו המיקום האידיאלי שלהם והאם קיים עצב או סינוס בסמוך למיקום המיועד להשתלה, מהן זוויות ההשתלה הנדרשות, והאם יש צורך בביצוע בטיפולים מקדימים, כדוגמת טיפול בדלקת חניכיים קיימת, עקירות, השתלת עצם, סילוק זיהום בשן סמוכה ועוד.
אופן ביצוע ההליך
תחזוקה ומעקב
מהו אורך החיים הממוצע של שתלים דנטליים?
אורך החיים של שתלים דנטליים אינו אחיד, והוא פועל יוצא של איכות השתל עצמו, איכות ביצוע ההשתלה, מבנה העצם של המטופל ומצבו הבריאותי, כמו גם אופי התחזוקה והמעקב שהמטופל מבצע. ככלל, אורך החיים של שתל דנטלי נע בין 10 ל- 20 שנים.
מחקר ארוך טווח שעקב אחר הישרדות של שתלים דנטליים במטופלים לאורך 22 שנים, מצא ששיעור ההישרדות שת שתלים דנטליים לאורך 15 שנים עמד על 94%. סקירת מחקרים, שפורסמה בשנת 2024, מצאה ששיעור ההישרדות הממוצע של שתלים דנטליים לאורך 20 שנים עומד על 92%, וכ-4 מתוך 5 שתלים שורדים לאורך 20 שנה.
מהן הסיבות האפשריות לדחיית שתל?
כשלון מיידי
כשלון מאוחר
- גם לאחר שהשתל נקלט ואף הורכב עליו הפתרון השיקומי, ייתכן כשלון של השתל בעקבות זיהום באזור ההשתלה.
- סיבה נוספת אפשרית לכשלון מאוחר היא תכנון לא נכון של ההשתלה או הפתרון השיקומי, שהוביל בתורו לביצוע לא אידיאלי של ההשתלה או של השיקום, ולכשלון השתל.
- עומס יתר על השתל יכול להוות סיבה נוספת לכשלון מאוחר של ההשתלה.
- מחלות רקע קיימות שאינן מאוזנות יכולות להוביל גם הן לדחיית שתל.
מהם הסימנים לכשלון שתל?
ישנם מספר סימנים שעלולים להעיד על כשלון שתל דנטלי, ביניהם:
- כאב באזור ההשתלה
- נפיחות באזור ההשתלה
- אודם בחניכיים
- שתל "מתנדנד" שאינו יציב בפה
- הפרשה מוגלתית מאזור ההשתלה
מהי המשמעות של דחיית השתל עבור המטופל?
האם למטופלים יש אפשרות למנוע דחיית שתל, או להפחית את הסיכון לכך?
לצערנו, לא ניתן למנוע לחלוטין את הסיכון לדחיית שתל דנטלי, היות וישנם גורמים רבים שעלולים להשפיע על סיכויי ההצלחה של ההשתלה. עם זאת, למטופל יש את היכולת והכוח להפחית את הסיכון לדחיית השתל בטווח הארוך, בכמה צעדים פשוטים:
- הקפדה על היגיינה אוראלית – שגרת צחצוח מדי בוקר וערב, ושימוש בחוט דנטלי לניקוי שאריות מזון בין השיניים יסייעו בשמירה על פה נקי.
- תחזוקה שוטפת – יש להקפיד על ניקוי אבנית אצל השיננית אחת למספר חודשים, בהתאם להנחיות רופא השיניים.
- מעקב תקופתי – ביקורת תקופתית אצל רופא השיניים תסייע באיתור מוקדם של בעיות סביב השתל, אותן ניתן לפתור באמצעות טיפול נקודתי, וכן בעיות בשיניים סמוכות, כדוגמת כיסים עמוקים, שללא טיפול עלולות לסכן גם את השתל.

ד"ר יואב ירון
מעל 20 שנות נסיון ברפואת שיניים, מנהל הרפואי של מרפאת שיניים בגני תקווה. ד"ר יואב ירון בעל ניסיון רב באסתטיקה ושיקום הפה, דוגל בחדשנות ומשלב בין טיפול מקצועי ומיומנות גבוהה לבין שימוש במכשור חדשני וחומרי גלם איכותיים. במרפאתו מעסיק ד"ר יואב את מיטב המומחים בתחומי ההתמחות השונים כדי לתת את הטיפול המיטבי והרחב ביותר למטופליו.