כל הסיבות לכאבי שיניים

כאבי שיניים עלולים להיות משמעותיים וטורדניים, ולהשפיע לרעה על איכות החיים שלנו ועל יכולת התפקוד שלנו בשגרה. בדומה לכל כאב אחר בגוף, כאב בשיניים מאותת לנו שקיימת בעיה. ישנן מגוון רחב של סיבות אפשריות לכאב בשיניים – החל מבעיה הקיימת בשן עצמה, ועד לכאבים שמקורם בחניכיים, בלשון או בחלל הפה, שמקרינים אל השיניים.

חשוב להדגיש שברוב המוחלט של המקרים, כאב בשיניים לא יחלוף מאליו, ויש לגשת לרופא השיניים כדי לאבחן את המקור לכאב ולהתאים טיפול עבורו.

מהן הסיבות האפשריות לכאבי שיניים? מתי יש צורך לפנות לרופא השיניים? כיצד מאבחנים את המקור לכאב וכיצד מטפלים בו? והאם אפשר למנוע כאב שיניים?

בכתבה הבאה תמצאו את כל המידע בנושא.

כאבי שיניים שמקורם ברקמה קשה

כאב שיניים כתוצאה מחשיפה של דנטין

דנטין הוא שכבה קשה פנימית של השן, שנמצאת מתחת לאמייל וכן באזור השן שמתחת לחניכיים. הדנטין מכיל עצבים ולכן חשיפה שלו מובילה לרגישות ולכאב בשן. על פי סקירה שפורסמה בשנת 2020, הכאב נובע מגירוי ישיר של דנטין חשוף (ככל הנראה כתוצאה ממגע שלו עם מזון, שתייה חמה או קרה, וכן בזמן צחצוח שיניים), מופיע במהירות וחד באופיו.

מהן הסיבות לחשיפת דנטין?

  1. עששת, או בשמה העממי 'חור', יכולה להוביל לחשיפה של דנטין השן.
  2. אבדן חלק מהשן – שן שנשברה בעקבות טראומה או חבלה, או סתימה שנפלה, עלולה גם היא להוביל לחשיפה של הדנטין.
  3. נסיגת חניכיים – נסיגת חניכיים היא לרוב תוצאה של דלקת חניכיים מתמשכת, שאינה מטופלת, ומובילה לספיגה של עצם הלסת, ולנסיגה של החניכיים בהתאם. נסיגת חניכיים תוביל לחשיפה של הדנטין באזור השן שנמצא מתחת לחניכיים ולכאב באזור.

כאמור, ברוב המקרים חשיפה של דנטין תוביל לכאב שאינו קבוע, ואופי הכאב אינו עוצמתי מאוד. עם זאת, במקרים שבהן חשיפת הדנטין הגיעה למוך השן – הרקמה הפנימית ביותר בשן, בה נמצאים עצבי השן וכלי דם, ייתכן שיופיע כאב עוצמתי.

כאבי שיניים כתוצאה מדלקת בשן

  1. עששת עמוקה – כאשר העששת מגיעה לשורש השן, היא עלולה לגרום לפגיעה בעצבי השן ולדלקת. הדלקת מתפתחת בקצהו הפנימי של השורש, וכאשר היא גדלה נוצר לחץ על עצם הלסת באזור בו נמצא שורש השן.
  2. כשלון של טיפול שורש – דלקת שנוצרה בקצה שורש השן שעברה טיפול שורש בעבר, בשל כשלון טיפול שורש או מסיבה אחרת, עלולה להוביל לכאב בשן.
  3. דלקת בקצה השורש כתוצאה מדלקת חניכיים – מצב זה, הנקרא פריו-אנדו, נוצר בעקבות דלקת חניכיים עמוקה ומתמשכת, שמובילה לדלקת בשן.

כאבי שיניים כתוצאה מדלקת בשן מופיעים ברוב המקרים באופן ספונטני, ללא מגע או גירוי חיצוני. מדובר בכאבים עוצמתיים, שיכולים להתבטא ככאב קבוע או ככאב ש"בא והולך".

כיצד מטפלים בכאבי שיניים שמקורם ברקמה קשה?

הטיפול בכאב שיניים שמקורו ברקמה קשה יותאם בהתאם למצב ולצורך:

  • סתימה – טיפול זה יתאים במקרה של עששת, חבלה או טראומה שנגרמה לשן, או סתימה שנפלה.
  • הפחתת רגישות – במצב שבו חשיפת הדנטין נגרמה כתוצאה מנסיגת חניכיים, הטיפול המתאים ביותר הוא שימוש במשחות המפחיתות את הרגישות, אותן יש למרוח באזור הרגיש.
  • טיפול שורש – טיפול זה מתאים במקרים שבהם חשיפת הדנטין הגיעה למוך השן ולכן ישנו צורך בשיקום משמעותי שלה.
  • עקירת השן – במקרים קיצוניים, כאשר לא ניתן לשקם את השן, ייתכן שלא יהיה מנוס מעקירת השן. עקירת שן נדרשת למשל כאשר ישנה עששת נרחבת שלא ניתנת לתיקון באמצעות טיפול שורש, או כאשר ישנה דלקת משמעותית בשן שגרמה לניתוק של השורש מעצם הלסת.

כאבי שיניים שמקורם ברקמה רכה

חלל הפה שלנו כולל רקמות רכות – חניכיים, לשון ולחיים. לא פעם, כאב בשיניים עלול להיות ביטוי של בעיה ברקמה רכה. אלו חלק מהבעיות שעלולות להופיע ברקמות רכות:

  • דלקות חניכיים – דלקת חניכיים עלולה להתבטא כדלקת כרונית, הקיימת לאורך זמן ודורשת טיפול בשגרה, או כדלקת אקוטית. בהתאם, הכאב בחניכיים יכול להיות כאב עמוס או כאב חזק, במלווה בדימום מהחניכיים בזמן אכילה או צחצוח שיניים.
  • דלקת חניכיים מקומית – מצב זו הוא תוצאה של דחיסת מזון, כלומר מזון שנשאר בין השיניים מוביל לדלקת מקומית בחניכיים. כאשר קיימים כיסים בחניכיים, הסיכון לדלקת חניכיים מקומית כתוצאה מדחיסת מזון אף גדול יותר. הכאב במקרה של דלקת חניכיים מקומית מרגיש כמו כאב "מושך" באזור הדלקת.  
  • אפטות – אפטה באזור החניכיים יכולה להוביל לכאב בחניכיים, שבתורו עלול להקרין גם לשיניים.
  • פצעים על הלשון – פצעים על הלשון מופיעים לרוב בעקבות חוסרים תזונתיים, או בעקבות חבלה, ולהקרין גם על השיניים.

כיצד מטפלים בכאבי שיניים שמקורם ברקמה רכה?

  • טיפול בדלקת חניכיים – במקרה של דלקת חניכיים כרונית או אקוטית, יש לפנות לרופא השיניים ולפעול לפי ההנחיות. לרוב, הטיפול יחל בניקוי אבנית אצל השיננית, וייתכן שיהיה צורך גם בניקוי "כיסים" בחניכיים, ובמתן טיפול אנטיביוטי לפי הצורך. במקרים של דלקת שאינה חולפת לאחר טיפול קונבנציונלי, אפשר לשקול לבצע גם הקצעת שורשים. במקרים נדירים, כאשר מדובר בדלקת חמורה מאוד שטיפולים קודמים לא סייעו בפתירתה, ייתכן שהרופא יפנה אותך להתייעצות עם מומחה חניכיים (פריודנט), על מנת לשקול ניתוח חניכיים. מדובר בהליך כירורגי, בו חושפים את שורשי השיניים, מנקים את הדלקת ותופרים חזרה את החניכיים למקומן.
  • דלקת חניכיים מקומית – ברוב המקרים הקפדה על היגיינת פה, באמצעות צחצוח השיניים מדי בוקר וערב, לצד שימוש במי פה ובחוט דנטלי, יסייעו בהפחתת הדלקת המקומית. בכל מקרה מומלץ לפנות לרופא השיניים.
  • אפטות ופצעים על הלשון – ישנם מגוון משחות ותכשירים שמציעים טיפול או הקלה בכאב שגורמים פצעים אלו. כאשר האפטות מופיעות באופן כרוני, אפשר לשקול לבצע בירור רפואי באמצעות בדיקות דם, על מנת לשלול חוסרים תזונתיים. טיפול נוסף שקיים לאפטות הוא באמצעות לייזר, שצורב את מקום הפצע ומונע חזרה של הפצע באותו מיקום.

גורמים נוספים לכאבי שיניים

  • כאבי ראש ומיגרנות – כאבי ראש חזקים ומיגרנות עלולים להקרין אל השיניים. סקירה שפורסמה בשנת 2019 העלתה שכאבי שיניים נלווים לא פעם לרמות גבוהות של כאבי ראש ומיגרנות.
  • סינוסיטיס – דלקת בסינוסים, שנגרמת בעיקר לאחר מחלה ויראלית, עלולה להקרין את הכאב השיניים ולגרום לתחושה של כאבים בשיניים שבלסת העליונה.

מתי יש צורך לפנות לרופא?

אם אתם סובלים מכאבי שיניים, חשוב לקחת בחשבון את עוצמת הכאב ומשך הכאב בהחלטה על פנייה לרופא השיניים.

  • עוצמת הכאב – אם מדובר בכאבים עוצמתיים, שאינם נעלמים או פוחתים באופן משמעותי בעקבות נטילת משככי כאבים, חשוב להגיע לרופא השיניים בהקדם האפשרי.
  • משך הכאב – אם חלפו 48 שעות מאז שכאב השיניים החל והכאב לא פחת, יש לפנות לרופא השיניים לבדיקה. זאת, מכיוון שככל שהכאב נמשך זמן רב יותר ללא אבחון וטיפול, כך הסיכון להחמרה במצב השן או החניכיים גדל, ובהתאם גם הצורך בטיפול רחב ומשמעותי יותר.

חשוב להדגיש שברוב המקרים כאב שיניים מעיד על בעיה שדורשת התערבות טיפולית, ואינה תחלוף מאליה. לכן,  ההמלצה היא להגיע לרופא השיניים כאשר מופיע כאב בשיניים שאינו חולף מאליו תוך יום-יומיים.

כיצד מאבחנים את הסיבה לכאבי שיניים?

אבחון הסיבה לכאבי שיניים יעשה באמצעות בדיקה אצל רופא השיניים שלכם.

הבדיקה מורכבת מבדיקה קלינית, בה יבחן רופא השיניים  את מצב הפה, החניכיים והשיניים וישלול בעיות שניתן להבחין בהן בקלות כמו פגיעה בשן, סתימה שנפלה, אפטה בפה, דלקת חניכיים ועוד. לצד זאת, ייתכן שהרופא יחליט להפנות אתכם גם לצילום רנטגן, שיסייע באיתור בעיות שקשה או לא ניתן לאבחן אותן באמצעות בדיקה קלינית, כמו דלקת בשורש השן, עששת, כיסים בחניכיים ועוד.

איך להקל על כאבי שיניים?

כאמור, אם אתם סובלים מכאב שיניים שאינו חולף מאליו לאחר 48 שעות, יש לפנות לרופא השיניים. לצד זאת, ישנן מספר דרכים להפחתת הכאב, ביניהן שטיפות פה במי מלח או במי פה, שיסייעו בחיטוי הפה, ושימוש במשככי כאבים.

בכל מקרה, חשוב להדגיש שתרופות סבתא אמנם יכולות להציע הקלה בכאב, אך הן אינן מטפלות בגורם לכאב השיניים.

האם אפשר למנוע כאבי שיניים?

לצערנו לא ניתן למנוע לחלוטין את הסיכון להופעת כאבי שיניים מסיבות שונות, אך אפשר בהחלט להפחית סיכון זה, באמצעות אימוץ אורח חיים בריא, הכולל:

  • צחצוח פעמיים ביום – בוקר וערב, שמשכו 2 דקות לפחות בכל פעם
  • שימוש בשטיפות מי פה לשמיר על בריאות החניכיים
  • שימוש יומיומי בחוט דנטלי או בסילונית לצורך ניקוי בין השיניים, בעיקר לפני השינה
  • ניקוי אבנית אצל שיננית מדי חצי שנה, או בהתאם להמלצת רופא השיניים
  • ביקורת אצל רופא השיניים מדי חצי שנה
תמונה של ד"ר יואב ירון

ד"ר יואב ירון

מעל 20 שנות נסיון ברפואת שיניים, מנהל הרפואי של מרפאת שיניים בגני תקווה. ד"ר יואב ירון בעל ניסיון רב באסתטיקה ושיקום הפה, דוגל בחדשנות ומשלב בין טיפול מקצועי ומיומנות גבוהה לבין שימוש במכשור חדשני וחומרי גלם איכותיים. במרפאתו מעסיק ד"ר יואב את מיטב המומחים בתחומי ההתמחות השונים כדי לתת את הטיפול המיטבי והרחב ביותר למטופליו.